Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Za letošní duben přibylo v České republice 29 HIV pozitivních případů, v porovnání s dubnem 2020 se jedná o výrazný nárůst o 18 případů

PR článek

Statistiky Národní referenční laboratoře pro HIV Státního zdravotního ústavu uvádí, že za první měsíc druhého čtvrtletí (04/21) přibylo v České republice již 29 případů HIV pozitivních. V porovnání s dubnem 2020 je to o 18 případů více, tehdy bylo diagnostikováno jen 11 případů. Celkově se do konce dubna 2021 nakazilo 3921 lidí, u 735 z nich se rozvinulo onemocnění AIDS a 338 lidí zemřelo.

Z dubnových 29 nových případů HIV je pouze 1 pacientka, ostatní jsou všichni muži. Dominantní způsob nákazy u 20 mužů byl určen jako homosexuální nebo bisexuální nechráněný sex. Regionálně připadá 15 případů dohromady na Prahu a střední Čechy, po 4 případech na jižní Moravu a Ústecký kraj a vždy po jednom případu na Vysočinu, Zlínský, Olomoucký, Liberecký, Moravskoslezský a Jihočeský kraj.

„U většiny HIV pacientů, kteří jsou správně léčeni a pravidelně užívají antiretrovirovou léčbu, klesne hladina viru v krvi až na nedetekovatelnou hranici, což znamená, že pacient není infekční – nedetekovatelný = neinfekční. I když se HIV pozitivní pacient zatím nemůže úplně vyléčit (v jeho těle nadále zůstává virus HIV), v případě, že virus v jeho krvi je nedetekovatelný, nemůže nakazit svého sexuálního partnera, nemůže nakazit nikoho svou krví, a naopak může žít normální život a založit rodinu,“ říká Jiří Pavlát, ředitel Domu světla České společnosti AIDS pomoc a dodává: „Délka a kvalita života léčených HIV pacientů dnes dosahuje délky života běžné populace.“

V dnešní době je navíc možné se proti viru HIV chránit nejenom klasickým kondomem, ale také tak zvanou pre-expoziční profylaxí (PrEP), tedy preventivním užíváním antiretrovirových léků. Tyto léky zabrání nákaze, a to i v případě, že se virus HIV dostane do lidského těla. Pokud se PrEP používá správně, ochrání uživatele až na 99 %. Tyto léky jsou určené především pro lidi, kteří jsou například díky své práci nebo životnímu stylu ve vyšším riziku nákazy HIV.

Zrovna tak je možné se proti HIV chránit i jednorázově po vysoce rizikové situaci, během které mohlo dojít k nákaze, například znásilnění. Lék, tak zvanou post-expoziční profylaxi (PEP), je ale nutné použít co nejdříve, nejdéle však do 3 dnů od možnosti vystavení se viru.

„Je důležité si uvědomit, že celoživotní léčba HIV pozitivního pacienta vyjde společnost podstatně dráž nežli investice do testování a prevence. Například v Německu je preventivní lék PrEP hrazen státem. Na Ukrajině od 1. 4. 2021 stát plně hradí PrEP i PEP. V Norsku jsou oba tyto léky hrazeny státem a v případě potřeby jsou dostupné přímo na pohotovosti. V České republice na tyto léky pojišťovny zatím bohužel nepřispívají,“ uvádí Jiří Pavlát.

Nárůst počtu HIV případů v ČR za poslední rok je spojený také s pandemii COVID-19. Díky covidu se lidé méně věnovali prevenci (a ne jenom HIV, ale i dalších vážných nemocí), více se báli chodit na testy. I když v současné době zatím nemáme k dispozici lék, který by HIV definitivně vyléčil, pokud bychom velmi důsledně testovali a HIV pozitivní pacienti byli včas a správně léčeni, bylo by možné i se současnými léky HIV postupně vymýtit. Proto jsou testování a prevence i v době covidové pandemie stále velmi důležité.

Česká společnost AIDS pomoc
Česká společnost AIDS pomoc, z.s. je nezisková organizace působící v oblasti prevence HIV, která již 30 let poskytuje podporu lidem žijícím s HIV. Spolek, mimo jiné, poskytuje bezplatné a anonymní testování na HIV, syfilis a žloutenku typu B a C a internetové a telefonní poradenství (www.aids-pomoc.cz, 800 800 980).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky AIDS pomoc, HIV, nemoc, Národní referenční laboratoř, Česko, AIDS, virus, Pep, Praha, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Německo, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za letošní duben přibylo v České republice 29 HIV pozitivních případů, v porovnání s dubnem 2020 se jedná o výrazný nárůst o 18 případů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.