Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Nemocnici chybí personál, očkovací kapacity neziskovek zůstávají nevyužité

Očkovacímu centru na brněnském Výstavišti schází personál. Zvyšují se totiž jak dodávky vakcín, které do centra proudí, tak i počet lidí, který se může k očkování přihlásit. Od 1. června bude registrace otevřena všem věkovým kategoriím. Zdravotníci z Fakultní nemocnice Brno tak budou v centru očkovat až 5 500 lidí denně, pro plynulý chod centra jim ale chybí dostatek farmaceutů. Neziskové organizace, které se opakovaně snaží s očkováním pomoci, kraj i nadále ignoruje.

Pfizer, kterým se v Česku očkuje ze všech vakcín nejvíce, se musí před použitím ředit. S tím v očkovacích centrech pomáhají lékárníci a studenti farmaceutických oborů. Jeden takový zaměstnanec dokáže za osm hodin natáhnout asi 400 dávek. S rostoucím počtem zájemců o očkování bude nemocnice potřebovat více personálu. „Už začátkem roku jsme tyto lidi poptávali. Příslib jsme dostali asi od 160 z nich. Jenže s rozvolňováním se musí vracet do své práce, školy. Z toho důvodu nemají takový prostor chodit k nám na služby ředit vakcíny,” uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Neziskové organizace jako Diecézní charita Brno nebo Společnost Podané ruce opakovaně nabízí kraji svou pomoc. V bývalé restauraci Bohéma v Janáčkově divadle vybudovaly společně s městem velkokapacitní očkovací centrum, mají k dispozici i očkovací trucky a mobilní očkovací týmy, které vyjíždí za imobilními pacienty po celém kraji. „Naše organizace působí v oblasti zdravotních služeb už desítky let. Ve spojení s lékaři dokážeme vytvořit velmi efektivní systém na co nejrychlejší proočkování populace,“ dodal odborný ředitel Podaných rukou pro zdravotnickou péči Jiří Dolák.

Takto vypadá jedna z ordinací v očkovacím trucku. Ty největší, které mají Podané ruce k dispozici, mají ordinací 12.

Naočkovaly už přes 300 imobilních

Ačkoliv zdravotnický personál i zázemí pro očkování mají, kraj jim odmítá poskytnout vakcíny. „Všechny kraje postupují úplně stejně. Podle ministerstva teď nemá žádný kraj otevírat další očkovací centra,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich minulý týden pro Seznam zprávy. Se zapojením neziskového sektoru do očkování souhlasí například senátor a předseda Výboru pro zdravotnictví Roman Kraus. „Nemocnice mají léčit, ne očkovat. Česko musí mít systém očkování postaven tak, aby nebyl závislý na nemocnicích,“ uvedl opakovaně v minulosti.

Organizace zatím očkují alespoň imobilní pacienty. Za těmi vyjíždí v očkovací sanitce i za hranice Jihomoravského kraje. K 27. květnu naočkovaly Podané ruce a Diecézní charita Brno 333 lidí z 54 obcí. Celkem najezdily 3955 kilometrů. „Poskytnout možnost imobilním občanům, aby byli naočkováni v domácím prostředí, je perfektní. Právě tito lidé měli velmi omezené možnosti, jak se nechat očkovat, a přitom jsou velmi rizikovou skupinou,“ okomentovala iniciativu neziskovek brněnská primátorka Markéta Vaňková. O službě se můžete informovat u svého praktického lékaře nebo na brněnské infolince 800 140 800.

V Jihomoravském kraji je k 26. květnu naočkováno 393 316 lidí první dávkou, dokončené očkování má 138 788 lidí. Proočkovanost populace v kraji je 38,5 %. Fakultní nemocnice Brno vyočkovala jako první v Česku sto tisíc dávek vakcíny. Do očkování jsou zapojeni i praktičtí lékaři. Neziskový sektor na vakcíny stále čeká, kraj s jeho zapojením počítá nejdříve na podzim.

Kromě očkování lze využít na brněnském Výstavišti i dalších služeb. Ty zajišťují Podané ruce. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kristýna Férová

Štítky Covid, Brno, Podané ruce, očkování, Neziskovky, nemocnice, vakcína, Fakultní nemocnice Brno, Brněnské výstaviště, Česko, Pfizer, Jihomoravský kraj, Roman Kraus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnici chybí personál, očkovací kapacity neziskovek zůstávají nevyužité  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.