Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Covid News Brno: Očkování pandemii nevyřeší, smysl ale má

Denní přírůstky nakažených v Jihomoravském kraji se i nadále snižují, jen výjimečně přesáhne počet nově pozitivních číslo tři sta. Z dvaceti tisíc testů, které provedou každý týden zdravotníci a medici ze Společnosti Podané ruce, jich bývá pozitivních méně než půl procenta.

Plán na udržení pandemie pod kontrolou i v následujících měsících představily Podané ruce na Dni otevřených dveří v očkovacím centru Bohéma. „Dosavadní vakcinace a testování pomohly snížit virovou nálož v populaci, neznamenají však úplné ukončení šíření viru,“ uvedl ředitel neziskové organizace Jindřich Vobořil.

Město Brno je strategii nakloněno. S neziskovým sektorem na zvládání pandemie spolupracuje dlouhodobě. „Budu rád, když s Diecézní Charitou i Podanýma rukama najdeme společnou řeč a připravíme metodický manuál, podle kterého by mělo město s pandemií dál nakládat,“ komentoval iniciativu Podaných rukou náměstek brněnské primátorky Robert Kerndl.

Čísla nakažených klesají. Podle Společnosti Podané ruce je to zapříčiněno zvyšující se proočkovaností obyvatelstva a plošným testováním.

Terapeut odhalí více kontaktů než hygiena

Stěžejními body plánu jsou mobilní týmy. Ty budou testovat a trasovat přímo v terénu. Měly by tak včas odhalit ohniska nákazy. Součástí týmů bude kromě odběrových pracovníků také proškolený terapeut. „Na základě krizové intervence, kdy si terapeut promluví s lidmi přímo v terénu, je možné dohledat více kontaktů,“ uvedla Simona Kumpanová ze Společnosti Podané ruce. 

Aktuálně je Krajská hygienická stanice schopna vytrasovat pouhých 0,8 kontaktu. Problém je podle neziskové organizace právě v tom, že trasování probíhá pouze telefonicky. „Inspirovali jsme se zkušenostmi a studiemi ze zahraničí – z Jižní Korey, Izraele, Spojených států s Velké Británie,“ dodala k plánu trasování Kamila Zouharová, která v Podaných rukách koordinuje právě mobilní týmy a testování. 

Očkování je důležité, ale…

Podle Podaných ruku očkování pandemii nevyřeší. I po vakcinaci velké části populace budou vznikat nová ohniska nákazy, proto je nutné i nadále intenzivně testovat a efektivně trasovat. Účinnost vakcíny je navíc časově omezena a protilátky proti koronaviru v těle časem klesají.

Očkování v Jihomoravském kraji zrychluje. Velká část obyvatel se k vakcíně ale ještě nedostala.

Očkování ale rozhodně svůj smysl má a neziskový sektor je připraven s ním okamžitě začít, jakmile jim dodá kraj vakcíny. Diecézní charita Brno, Podané ruce a město Brno vybudovaly velkokapacitní centrum v bývalé restauraci Bohéma v Janáčkově divadle. K dispozic mají i několik typů očkovacích trucků. Ten největší s dvanácti ordinacemi je schopen podat za pět měsíců přes 155 tisíc dávek vakcíny. Zatím v nich ale není čím očkovat.

Neziskovky nabízí také očkování imobilním pacientům. Sanitka, která jezdí nejen po Jihomoravském kraji, ale nově také i na Vysočinu, naočkovala od poloviny dubna už přes 170 lidí. O službě se můžete informovat u svého praktického lékaře nebo na brněnské infolince 800 140 800.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kristýna Férová

Štítky Covid, Brno, Podané ruce, Testování, očkování, pandemie, Jihomoravský kraj, vakcína, Jindřich Vobořil, Robert Kerndl, Janáčkovo divadlo, Krajská hygienická stanice, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid News Brno: Očkování pandemii nevyřeší, smysl ale má  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.