Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Covid News Brno: Trasovat po telefonu nestačí. Musíme i více očkovat

Nejpozději 1. června se budou moci k očkování registrovat všichni starší šestnácti let. To oznámil premiér Andrej Babiš minulý týden. Tisíce ohrožených seniorů přitom na svou vakcínu stále čekají. A Česko zůstává i nadále v tempu očkování jednou z nejpomalejších zemí. Neziskové organizace jsou přitom připraveny s vakcinací okamžitě pomoci. 

Například Společnost Podané ruce ve spolupráci s Diecézní charitou a městem Brno vybudovaly očkovací centrum v bývalé restauraci Bohéma v Janáčkově divadle. Připravený mají i očkovací truck s několika ordinacemi. „Na centrum jsou navázány také mobilní očkovací týmy. Pokud by někdo ze starostů nebo z praktiků potřeboval pomoc, jsme schopni vyjet do kterékoliv města či vesnice,“ říká ředitel neziskové organizace Jindřich Vobořil.

Očkovací týmy vyjíždí i za imobilními pacienty. Vše se odehrává za přísných hygienických podmínek. Vpich provádí lékař oblečený do jednorázového ochranného obleku. Na místě zůstává i nějaký čas po aplikaci vakcíny, aby se přesvědčil o tom, že pacient nedostane anafylaktický šok. O službě se můžete informovat u svého praktického lékaře nebo na brněnské infolince 800 140 800.

Vláda plánuje spustit registraci k očkování pro všechny nad 16 let. Naočkovat ale nestíhá ani ohrožené seniory. Neziskové organizace nabízí pomocnou ruku.

Mobilní trasování už brzy v Brně

Myslíme si, že je nutné zapojit veškeré kapacity, tedy i neziskovky. A to do očkování, testování i trasování. Umí flexibilněji reagovat na situaci než stát nebo velké nemocnice,“ říká provozní ředitel Podaných rukou Martin Boxan. Stejného názoru je i senátor a předseda Výboru pro zdravotnictví Roman Kraus. Nemocnice podle něho zanedbávaly běžnou péči, tu by měly obnovit a přenechat očkování neziskovému sektoru.

Jinak by se podle Vobořila mělo i trasovat. „Vytváříme nový projekt mobilního trasování. To bude potřeba dlouhodobě, i po očkování velké části populace budou vznikat nová ohniska,“ říká. Na rozdíl od hygieny nebudou trasovat po telefonu, ale přímo v terénu. V zahraničí tímto způsobem vytrasují několikanásobně více kontaktů než česká hygiena. 

Primátorka: Brno obstálo velmi dobře

V posledních dnech výrazně stoupl zájem o antigenní testování. Souvisí to a rozvolňováním služeb, jejichž využití je často podmíněno negativním testem. „Zájem o testování je patrný. Jak u široké veřejnosti, tak u firem a společností, které se na nás obrací s žádostí o testování jejich zaměstnanců,“ popisuje Boxan. Společnost Podané ruce otestuje každý týden přes dvacet tisíc lidí, v tom minulém nepřesáhl počet pozitivních případů ani stovku. S dotazy ohledně testování se obracejte na infolinku 770 130 932.

 Většina testů vychází negativně.

Nakažených ubývá nejen v Brně, ale i v celém kraji. „Byl to náročný rok, ale Brno obstálo velmi dobře,“ pochvaluje si situaci primátorka Markéta Vaňková. Největším úspěchem podle ní bylo, že se městu povedlo ochránit ohrožené seniory. „S antigenním testováním jsme v domovech seniorů začali jako první. Šlo o natolik průlomový krok, že se brzy rozšířil po celém Česku,“ zakončuje.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Hrubá

Štítky Covid, Brno, Podané ruce, očkování, nezisková organizace, Česko, Andrej Babiš, Jindřich Vobořil, Janáčkovo divadlo, Markéta Vaňková, Roman Kraus, Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid News Brno: Trasovat po telefonu nestačí. Musíme i více očkovat  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.