Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

K úspěšnému dosažení cíle může spermiím pomoci asistovaná reprodukce

PR článek

Neplodností trpí v České republice přibližně 15 až 20 % párů. V jedné třetině případů se na neplodnosti podílí žena, v další třetině muž a u zbytku případů jde o kombinaci faktorů u obou partnerů. Všem těmto párům se snaží co možná největším usnadněním cesty spermie k vajíčku pomoct asistovaná reprodukce. Ta už dávno není jen samovolným oplozením ve zkumavce. Moderní metody umělého oplodnění jsou mnohem důmyslnější a umožňují účinně pomoci většině párů. 

Spermie se při své cestě k vajíčku pořádně nadřou 

Zodpovězení otázky, jaká ze stovky milionů spermií je nejvhodnější k oplození vajíčka, by vydalo na celou knihu. Cesta spermie k vajíčku je totiž velice náročná. Spermie na své cestě musí překonat vzdálenost asi 7,5 až 10 centimetrů. Může se to zdát jako kousíček, pro spermii je to ale docela štreka. Asi jako kdyby dospělý muž uplaval 2,8 kilometrů. Při pohlavním styku do dělohy dorazí stovky milionů spermií, až do vejcovodu však pronikne jen jedna z milionu. Ze zbylých několika set spermií je schopná vyhledat vajíčko pouze každá desátá. A jen některé z nich dokáží do vajíčka proniknout. 

Tvrzení, že vajíčko oplodní ta nejrychlejší spermie, je dávno vyvrácený mýtus. Cílem každé spermie je sice oplození, cílem vajíčka je ale vybrat pro sebe tu pravou. O tom, zda spermie, která překonala náročnou a strastiplnou cestu, dosáhne svého cíle, rozhoduje vajíčko samo. 

Od samovolného oplození k účinné dopomoci

Repromeda je klinika reprodukční medicíny a preimplantační genetické diagnostiky sídlící v Brně a Ostravě. Patří mezi naprostou špičku v oboru v ČR. Od založení pomohla k narození více jak 5000 zdravých dětí. Cílem kliniky je, aby asistovaná reprodukce úspěšně pomáhala stále více párům. Klinika si zakládá na vysoké odbornosti a dbá na diskrétnost, lidskost, vstřícnost.

Dříve se při umělém oplodnění používala tzv. konvenční kultivace, při které se jednoduše vajíčka i spermie umístily společně do zkumavky a čekalo se, zda samovolně dojde k oplození. Tato metoda měla ale relativně nízkou úspěšnost a bylo ji možné použít jen při splnění určitých podmínek. Proto v Repromedě upřednostňujeme využití mikromanipulačních technik. 

V současnosti je nejpoužívanější technikou ICSI, tedy intracytoplazmatická injekce spermií. Při této náročné mikromanipulační technice embryolog nasaje spermii do velmi tenké a ostré skleněné kapiláry a poté ji umístí přímo do cytoplazmy vajíčka. Embryologové tak přenesou do každého vajíčka pouze jednu spermii. Spermie je vybrána na základě tvaru a pohyblivosti. Samotné umístění spermie do vajíčka nemá žádný vliv na vývoj embrya, metoda ICSI je tak stoprocentně bezpečná, a není potřeba se ničeho bát.  

Pokud pár již absolvoval nějaký IVF cyklus, a buďto získal málo oplozených vajíček, nebo se embrya nevyvíjela podle plánu či došlo k potratu, doporučujeme v Repromedě využít metodu PICSI, tedy intracytoplazmatickou injekci předvybraných spermií. Jedná se o modifikaci předchozí metody, která k výhodě vysoké pravděpodobnosti oplození vajíčka přidává možnost přenést speciálně vybranou spermii. Díky zvláštnímu receptoru, který mají jen zralé spermie, umožňuje metoda embryologům vybrat k oplození pouze spermie optimální zralosti. 

Brno na špici střední a východní Evropy 

Ulehčit složitou cestu spermie k vajíčku pomáhá párům, kterým se nedaří počít přirozenou cestou, asistovaná reprodukce už řadu let. Jako první dítě „ze zkumavky“ na světě se v roce 1978 narodila Britka Luise. Hned čtyři roky poté, tedy v roce 1982, se v Brně narodilo první dítě z asistované reprodukce ve střední a východní Evropě. Od té doby metody asistované reprodukce pomohly na svět více než 8 milionům dětí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky repromeda, těhotenství, asistovaná reprodukce, icsi, picsi, spermie, vejce, Česko, Brno, Střední a východní Evropa, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K úspěšnému dosažení cíle může spermiím pomoci asistovaná reprodukce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.