Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Funguje ivermectin? Brněnští lékaři zkoumali účinky experimentálního léku

Fakultní nemocnice u svaté Anny (FNUSA) přišla po pěti měsících podávání experimentálního léku ivermectin, jenž se využívá při léčbě covidu-19, s prvními výsledky. Lékaři u pacientů nepotvrdili žádné negativní účinky a poukázali na možnost kombinované léčby.

Retrospektivní analýza provedená odborníky z FNUSA a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity potvrdila dobrou toleranci léčby ivermectinem a zároveň připustila možný pozitivní efekt medikamentu na koronavirové pacienty. Diskutovaný preparát podali lékaři už 150 nemocným v průměrném věku 63 let. 

Do analýzy zařadili osoby, které užily ivermectin minimálně ve dvou dávkách. U žádného z nemocných, z nichž většina ležela na jednotce intenzivní péče, se po podání neprojevily žádné nežádoucí účinky. 

Kombinovaná léčba koronaviru

„V léčbě jsme používali další běžně doporučené léky bez omezení dle jejich běžných indikací v závislosti na stavu pacientů,“ uvedl primář I. interní kardioangiologické kliniky FNUSA Michal Rezek. Nemocniční úmrtnost byla u 150 nemocných desetiprocentní.

Celkem 117 ze sledovaných pacientů vyžadovalo léčbu kyslíkem a kortikoidy, 17 léčili lékaři souběžně remdesivirem. „A ani u těchto pacientů nebyl pozorován žádný nežádoucí účinek léčby, naopak,“ zmínil Rezek, podle nějž si kombinovaná léčba ivermectinem a remdesivirem zaslouží další zkoumání. U hospitalizovaných pacientů by totiž mohla mít větší účinek než použití jednoho preparátu.

Ivermectin, kterým se léčí převážně zvířata, je sice bezpečný, na schválení v léčbě nemoci covid-19 ale ještě čeká. Některé z menších studií už pozitivní účinky léku pozorovaly, podle jiných ivermectin stav pacienta nijak neovlivňuje. K přesvědčivému prokázání účinnosti je podle Rezka potřeba provést rozsáhlejší, placebem kontrolované analýzy.

V České republice se lék momentálně podává jen po souhlasu lékařů a poučení pacienta.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Brněnská drbna

Štítky koronavirus, léčba, experimentální, lék, ivermectin, brno, pacient, Fakultní nemocnice u sv. Anny, lékař, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Funguje ivermectin? Brněnští lékaři zkoumali účinky experimentálního léku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.