Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Žvýkací tampon jako test na covid, novou metodu vyhodnocují v brněnské laboratoři

V brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny (FN USA) testují vzorky z tzv. žvýkačkových testů. Zatím je využívají žáci tří soukromých škol v Brně. Metoda žvýkacích tamponů snižuje riziko podráždění sliznice. Navíc je levnější a spolehlivější než antigenní testy.

Žvýkací tampon si dítě musí nechat v ústech alespoň minutu a následně vzorek vloží do zkumavky. Sliny poté zkoumá Laboratoř Mikrobiologického ústavu FN USA v Brně. Výhodou testů je snadné provedení. Navíc se snižuje riziko, že si žáci podráždí sliznici. K tomu může dojít například u výtěrů z nosu. 

Levnější a spolehlivější testy

Laboranti otestují dohromady deset vzorků a výsledek mají do dvou hodin. „Tento postup se používá, pokud je očekáván nízký výskyt pozitivních vzorků. Takto jsme schopni otestovat i velké množství vzorků za cenu srovnatelnou s antigenními testy, ale s řádově vyšší spolehlivostí výsledku,“ upřesnila vedoucí laboratoře Mikrobiologického ústavu FN USA a Masarykovy univerzity Milada Dvořáčková. 

Nemocnice zajistila pro tři soukromé školy kompletní servis, od distribuce testů do institucí až po zaslání výsledků. Konkrétně žákům přiveze zkumavky se žvýkacími tampony se štítky, na které každé dítě napíše přidělené číslo. Po odběru odveze vzorky zpět rovnou do laboratoře, kde je odborníci vyhodnotí. Následně výsledky poputují k ředitelům.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN USA

Štítky covid, fnusa, testování, školy, test, laboratoř, USA, Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žvýkací tampon jako test na covid, novou metodu vyhodnocují v brněnské laboratoři  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.