Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jižní Moravě dali zdravotníci lidem přes 310 tisíc dávek vakcíny na covid

Zdravotníci v Jihomoravském kraji dali k dnešku lidem přes 310 tisíc dávek vakcín proti nemoci covid-19. První dávku dostalo přes 200 tisíc lidí, více než 110 tisíc z nich má už i druhou dávku. Více než polovinu dávek dostali senioři nad 70 let.

Nejvíce vakcín podala Fakultní nemocnice Brno, a to přes 77 tisíc. Do konce letních prázdnin chce mít kraj naočkovaných 70 procent populace nad 15 let, což je 770 tisíc lidí.

Očkování v kraji začalo poslední prosincový víkend. Skoro 250 tisíc lidí zdravotníci aplikovali vakcínu firem Pfizer/BioNTech, očkuje se ale i jinými vakcínami. Ve všech věkových kategoriích mají více dávek vakcín ženy. Zhruba 20 procent aplikovaných vakcín dostali senioři nad 80 let, u kterých očkování začalo spolu se zdravotníky. K 20 procentům se přibližují i věkové kategorie od 75 do 79 let a také od 70 do 74 let. Očkovaní jsou ale i lidé v nižším věku, například s ohledem na zaměsntání ve zdravotnictví nebo sociálních službách.

Nejvíce dávek dala Fakultní nemocnice Brno, která obstarává i očkovací centrum na brněnském výstavišti. Přes 50 tisíc dávek lidem podala Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Očkování ale zajišťují i další organizace, jako Vojenská nemocnice Brno nebo krajské nemocnice například ve Znojmě, Břeclavi nebo Kyjově. Do očkování v kraji se zapojili i praktičtí lékaři, někteří lidem dali už pár stovek vakcín, jiní desítky.

Jihomoravský kraj chce do konce srpna podat vakcínu proti koronaviru 770 tisíc obyvatelům nad 15 let. Strategie stojí na čtyřech pilířích. Prvním jsou očkovací místa a mobilní týmy nemocnic, druhým velkokapacitní očkovací centra, třetím praktičtí a ambulantní lékaři a čtvrtým neziskové organizace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, očkování, Jihomoravský, vakcína, Jihomoravský kraj, zdravotnický pracovník, Fakultní nemocnice Brno, Pfizer, BioNTech, Vojenská nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě dali zdravotníci lidem přes 310 tisíc dávek vakcíny na covid  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.