Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zdravotníci testují děti na covid novou šetrnou metodou

Zdravotníci ze znojemské nemocnice mají novou a hlavně šetrnou metodu, jak testovat děti na covid-19. Namísto nepříjemného šťourání v nose odeberou mladým pacientům vzorek slin, který poté poputuje do laboratoře. S novou metodou PCR testu začnou v Nemocnici Znojmo v pondělí.

Menší nevýhodou nové metody je, že odběr trvá déle než vyšetření z nosohltanu, nicméně pro mladé pacienty je šetrnější a méně traumatizující. Testování ze slin je vhodné u dětí od čtyř let. 

Jedná se o jednoduchý odběr vzorku ze slin, kdy si vloží vatový tampón do úst na 1-2 minuty, který se ponechá v ústech, aby dostatečně nasákl slinami. Pak se vrátí zpět do zkumavky. Další zpracování probíhá v laboratoři jako běžný PCR test,“ popsal hygienik Nemocnice Znojmo Tomáš Kůra.

Jedná se doplňkovou metodu pro odběr pro určitou skupinu pacientů. Kromě dětí využijí novinku ve znojemské nemocnici rovněž lidé, kteří mají zdravotní problémy s nosní přepážkou. Hlavní metodou odběrů u dospělých nadále zůstává PCR test z nosohltanu. „Před odběrem ze slin je důležité, aby se před vyšetřením 30 minut nejedlo a nepilo,“ upozornil Kůra.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Znojmo

Štítky Znojmo, Covid, Nemocnice, Zdraví, Děti, Testování, pacient, PCR Test, Nemocnice Znojmo, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotníci testují děti na covid novou šetrnou metodou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.