Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Už víc než dva roky lidem pomáhá seniorská obálka a stále se rozšiřuje

Díky projektu Stárneme ve zdraví v Brně vznikla 11. června 2018 ICE karta, jinými slovy seniorská obálka. Ta má pomáhat starším lidem v nepříjemných situacích, kdy se její majitel dostane do nebezpečí jako je ohrožení zdraví nebo života. Po úspěšném rozšíření po Jihomoravském kraji i celé České republice zamířil tento užitečný pomocník v roce 2019 i na Slovensko. Jako návod k jejímu používání vydali zdravotníci i animované video.

Už více než dva roky pomáhá nejen v Česku, ale u na Slovensku Seniorská ICE karta, podle mezinárodní zkratky „použít v případě nouze“ (z anglického In Case of Emergency). Díky ní se zdravotníci dozví detailní zdravotní stav majitele karty, když dojde k ohrožení jeho života nebo se dostane do tísně. Karta vznikla 11. 6. 2018 v rámci projektu Politika stárnutí na krajích ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí a záchranné služby. 

Pro její jednodušší vyplňování vydali záchranáři animované video, které popisuje, jak kartu používat. Vyplňování karty usnadní barevné rozlišení jako na semaforu - údaje zvýrazněné červeně jsou povinné, žluté doporučené a zeleně vyznačenou tabulku může senior vyplnit dobrovolně. V kartě pak zdravotníci najdou údaje o pacientových alergiích, nemocech, lécích včetně dávkování i kontakty na blízké osoby nebo praktické lékaře. Tyto informace pak výrazně pomohou záchranářům ve vypjatých situacích. 

Tyto informace pak v přehledném formuláři umístí na viditelné místo ve svém bytě, kterým mohou být třeba dveře lednice, nebo vchodové dveře.

Kartu ale nemusí používat pouze senioři, podobný dokument si může pro lepší orientaci vyplnit každý. „ICE kartu nevyužívají pouze senioři, ale také třeba matky samoživitelky, nebo lidé v předdůchodovém věku,“ přiblížila koordinátorka projektu na jižní Moravě Dana Žižkovská. Prázdný formulář je ke stažení dostupný na webových stránkách záchranné služby.

Minulý rok už záchranáři registrovali víc než dva miliony domácností po Česku, která obálku využívá. V září 2019 se Seniorská ICE obálka dostává i do sousedního Slovenska, a to do Trnavy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zzs jmk

Štítky zdraví, senioři, záchranáři, obálka, Česko, Slovensko, projekt, zdravotnický pracovník, Jihomoravský kraj, Brno, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už víc než dva roky lidem pomáhá seniorská obálka a stále se rozšiřuje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.