Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Znojemská nemocnice má nový ultrazvuk, funguje jako tablet

Znojemská nemocnice si pořídila nový mobilní ultrazvuk. Tvoří jej sonda, která je připojena k tabletu, díky čemuž je ultrazvuk lehce přenositelný. Lékaři tak mohou rychle diagnostikovat a sledovat stav pacientů přímo na lůžku. Navíc se nemusí převážet. 

Díky přístroji Point of care ultrasound, který nově využívá Nemocnice Znojmo, lékaři snadno sledují stav pacientů. Slouží k tomu sonda připojená přímo k tabletu. Ultrazvuk se tak snadno přenáší, což usnadní práci zejména zdravotníkům na interních příjmech a lůžkových odděleních. Navíc se zrychlí celý proces diagnostiky.

Interní oddělení znojemské nemocnice má ultrazvukovou diagnostikou dlouhodobé zkušenosti, například při vyšetření plic. Celou metodu navíc snaží postupně modernizovat a zrychlit. „Diagnostikujeme a léčíme mnoho pacientů se zápalem plic způsobeným koronavirem. Běžný rentgenový snímek plic nemusí být pro tuto diagnózu vždy dostačující. Ukázalo se, že, ultrazvuk plic má pro tuto diagnózu stejnou citlivost jako CT s vysokým rozlišením,“ uvedl primář Interního oddělení Zdeněk Monhart.

Snazší izolace

Vyšetření může lékař uskutečnit přímo u lůžka ošetřovaného, a to i opakovaně. „Navíc ve srovnání s RTG nebo CT vyšetřovaného nezatěžuje ionizující záření a lze sledovat vývoj plicního nálezu,“ přiblížil Monhart. Dalším přínosem přenosného ultrazvuku je také to, že se minimalizuje kontakt pacientů z více oddělení a omezí se možný přenos nákazy. K převozům často dochází právě při rentgenových vyšetřeních.

Novinka, jež vyšla nemocnice na bezmála 230 tisíc korun, navíc pomůže lékařům i při vyšetření srdce či břicha. Nový přístroj rozšíří diagnostické možnosti našim lékařům, a navíc bude ku prospěchu pacientům při rychlém započetí léčby,“ sdělil ředitel Nemocnice Znojmo Martin Pavlík.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ultrazvuk, Nemocnice Znojmo, koronavirus, covid, nemocnice, tablet, pacient, Martin Pavlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojemská nemocnice má nový ultrazvuk, funguje jako tablet  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.