Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vědci z Brna chtějí zkoumat rozdíly zdravotního stavu lidí v různých regionech

Vědci budou analyzovat jednotlivé regiony Česka z pohledu zdravotních charakteristik. Budou zjišťovat, proč se v některých okresech lidé dožívají nižšího věku, mají podprůměrnou kvalitu života nebo vyšší úmrtnost než v jiných krajích. Momentálně je tato studie důležitá hlavně kvůli koronavirové pandemii, která se na vyšší úmrtnosti podílí.

V současné době společnost prochází změnami, ať už jsou ekonomického, společenského, kulturního nebo demografického rázu. 

„Změny proměňují životní styl a trávení volného času, ale také strukturu zaměstnanosti, reprodukčního chování či podíly věkových skupin obyvatel, ale působí také na kvalitu zdraví," uvedla Dana Hübelová z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií MENDELU, která se na výzkumném projektu podílí společně s kolegy z Masarykovy univerzity.

Za zhoršený zdravotní stav může ekonomická situace i životní prostředí

Vědci nesrovnalosti ve zdraví dávají za vinu nerovnosti sociálních či ekonomických situací, ale také rozdílům v životním prostředí a ovzduší v jednotlivých krajích. V ideálním světě by měli mít všichni lidé stejnou možnost dosáhnout pplného zdravotního potenciálu, to se však podle analýz z let 2018 a 2019 neděje. Největší problémy se zdravím mají lidé v Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji, oroženi jsou ale i obyvatelé periferních okresů Jihomoravského, Olomouckého nebo Jihočeského kraje.

„Právě v okresech těchto krajů se nejčastěji vyskytuje například nadprůměrná míra nezaměstnanosti a nadprůměrný podíl osob pobírajících různé formy sociální podpory, vysoké zastoupení osob s nižším dosaženým vzděláním a či podprůměrné zdroje zdravotní péče aj. Tyto skutečnosti se projevují mj. v nižší hodnotě naděje dožití při narození, konkrétně je to až o 5 let u mužů a o 4,3 let u žen,"uvedla Hübelová.

Výzkum by měl zlepšit zdravotní statistiky a pomoci předcházet vysoké úmrtnosti

Vysokou úmrtnost vědci zaznamenali v okresech Děčín, Most, Chomutov, Teplice, Karviná, Bruntál a Ostrava-město. Výsledky však nepoukazují jen na celkovou míru úmrtnosti, ale i na těžká onemocnění jako nemoci oběhové soustavy, zhoubné nádory nebo nemoci trávicí soustavy, kvůli kterým lidé umírají. V těchto okresech se často objevuje mezi lidmi nespokojenost se životem a více obyvatel trpí zdravotními problémy. 

Technologická agentura ČR proto financuje projekt, který má zanalyzovat všechny důsledky nižší kvality života v jednotlivých krajích. Posuzovat výsledky budou podle zaměstnanosti, vzdělání, demografické a sídelní struktury, kriminality, životního stylu a dalších. Výsledky poté zveřejní. Výzkum by mohl pomoci vyrovnat rozdíly mezi regiony a zlepšit zdravotní statistiky. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MENDELU

Štítky Vědci, výzkum, Muni, mendelu, zdraví, koronavirus, Brno, Česko, Mendelova univerzita v Brně, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna chtějí zkoumat rozdíly zdravotního stavu lidí v různých regionech  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.