Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FNUSA se zapojila do projektu 450 ml naděje

Kvůli stále zhoršující se epidemiologické situaci, dárců krve drasticky ubývá. Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně se proto zapojila do projektu 450 ml naděje. Projekt je aktivitou Nadačního fondu naděje, který podporuje odběrová centra po celé České republice.

Akce 450 ml naděje se v odběrovém centru Krevní banky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně koná od začátku tohoto týden. Zájemci mohou krev darovat každý pracovní den v tomto týdnu až do 9. října a to v čase od 6:15 do 9:45 hodin.

„Za ty tři dny přišlo zatím 90 dárců, většinou to byly mladší ročníky,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. „Nejvíce nám chybí 0 negativní a B pozitivní krevní skupina,“ dodala.

K dobrému skutku dostanete i pozornost od partnerů akce

Mladý student a motorkář z FSS Lukáš Bastl už byl daroval krev po 28. „Vždycky jsem rád pomáhal lidem a tohle mi přišlo jako dobrá možnost, jak aktivně pomáhat a nemuset se vázat na příležitosti nebo nějaké události či organizace. Navíc mám krevní skupinu A+, takže vcelku žádanou,“ sdělil Lukáš. „Měl jsem jít i po 29, ale byl jsem nemocný, takže půjdu až 18. listopadu, kdy organizuju deváté hromadné darovaní krve s motorkáři a kamarády,“ dodal.

Lukáš (druhý z leva dole) pravidelně organizuje hromadné darování krve

„Byl jsem vždycky na Transfůzním oddělení v Brně Bohunicích. Doporučuju to určitě všem, co splňují podmínky pro darovaní jako 50 kilo plus, nesmí mít onemocnění krve a tak. Pro někoho to může být nepříjemné kvůli jehlám, ale co je to proti pocitu, že potenciálně zachrání někomu život. Mrzí mě, že dárců není tolik, kolik je potřeba. A to má darovaní různé výhody. Třeba úlevu 3000 Kč z daní za každý odběr do výše 15% z výše daňového základu, den placeného volna v práci a tak. Za plazmu je to to samé. To je buď tahle úleva na daních, nebo 400 Kč na ruku,” uvedl Lukáš.

Mezi dárkama jsou například i ponožky s logem 450 ml naděje

Všichni, kteří tento týden krev darují, budou mít díky následnému slosování šanci proletět se balónem nebo získat na víkend k zapůjčení automobil Toyota Yaris. Kromě toho každý z dárců dostane řadu dárků od sponzorů akce, například respirátor z nanovlákna značky Respilon, voucher 300 Kč do e-shopu Tikaro nebo ponožky s logem 450 ml naděje od společnosti Pondy K. Na místě je také možnost nechat si díky zdravotní pojišťovně RBP, generálnímu partnerovi akce, provést bezplatně InBody měření.

„Jsme moc rádi, že i přes nouzový stav dárci chodí, a že podporují akci 450 ml Naděje. Krev je potřeba i teď, nemoci či zranění je jedno, že je stav nouze. Chtěla bych apelovat na mladé lidi a ty, kteří ještě krev nikdy nedarovali. Přijďte, není to nic náročného, nebolí to, zdrží vás to jen chvilku a můžete zachránit lidský život,“ řekla primářka Krevní banky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně MUDr. Jarmila Celerová.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Silná

Štítky darování krve, Fakultní nemocnice u sv. Anny, 450 ml naděje, projekt, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FNUSA se zapojila do projektu 450 ml naděje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.