Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nemocnice Milosrdných bratří začala provozovat odběrové místo pro testování na koronavirus

Od středy začíná fungovat v Nemocnici Milosrdných bratří nové odběrové místo na koronavirus. Nemocnice je první městskou organizací s odběry vzorků pro testování na přítomnost viru.

Pouze přes týden

Pro zvýšení bezpečnosti bude odběrové centrum fungovat všední dny od 11 do 19 hodin. Důvodem je, aby se případně nakažení pacienti nemíchali se zdravými pacienty, kteří jdou do nemocnice brzo ráno. Předpokládá se, že odběrové centrum zvládne za den 70 odběrů. „Osobám, které se dostaví na vyšetření je garantováno, že výsledek obdrží do 24 hodin,“ uvedl první náměstek primátorky Petr Hladík.

Jen na doporučení lékaře

Pokud cítíte příznaky koronaviru, tak nejprve situaci musíte konzultovat se svým lékařem nebo hygienou. „Se samoplátci zatím neuvažujeme. Zatím se budou moct objednávat pouze osoby, které jsou indikované obvodním lékařem nebo hygienou,“ sdělil ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Pavel Piler.

Objednávka jako do servisu

Na vyšetření se pacienti budou moct objednat přes objednávkový kalendář nebo přes telefonní číslo, všechny tyto údaje by měly být zveřejněny na stránkách nemocnice. „Pokud osoby budou indikovány hygienou z důvodu kontaktu s nakaženou osobou nebo od obvodního lékaře z důvodu symptomatiky, tak se osoba nahlásí do objednávkového kalendáře. Vzorky se budou třikrát denně odesílat do laboratoře,“ doplnil Piler.

Provoz i přes zimu

Se zázemím odběrových míst se počítá i přes zimu, což znamená, že se musí zajistit přívod tepla, světla a IT služeb. Odběrové centrum musí splňovat jak technické, tak administrativní záležitosti. „Proto děkujeme hasičům, kteří nám pomohli s instalací kontejnerů. Organizační záležitosti zase musela schválit hygiena, muselo se to nahlásit na kraj, na ministerstvo a uzavřít smlouva s pojišťovnou,“ dodal Piler.

V odběrovém centru by měly fungovat dvě sestry, které se budou střídat po čtyřech hodinách. 

Odběrové centrum bude sloužit i primárně pro zaměstnance Brna – městská policie, městské příspěvkové organizace nebo městské firmy. Pokud kdokoliv z těchto organizací přijde do kontaktu s koronavirem, bude mu přednostně odebrán test na vir. „Jsme městská nemocnice a město je zřizovatel a cítíme povinnost v tomto ohledu vyjít vstříc,“ dodal Piler.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Nemocnice Milosrdných bratří, koronavirus, odběrové centrum, nemocnice, COVID-19, hygiena, Petr Hladík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Milosrdných bratří začala provozovat odběrové místo pro testování na koronavirus  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.