Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Klíšťata na jihu Moravy nakazila letos nejvíce lidí za poslední tři roky

Celkem jednasedmdesát případů klíšťové encefalitidy zaznamenali od začátku roku jihomoravští hygienici (KHS JMK). Podle hygieniků se jedná o nejvyšší výskyt ve sledovaném období za poslední tři roky.

Onemocněli většinou dospělí

Jednasedmdesát případů klíšťové encefalitidy zaznamenali letos Jihomoravští hygienici (KHS JMK), už nyní je počet případů stejný jako za celý předcházející rok. „Mezi nemocnými převažují osoby dospělého věku. U osob dospělého věku je vyšší riziko závažnějších průběhů onemocnění a trvalých následků. V rizikové skupině nad 55 let věku onemocnělo 19 osob," uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Nejvíce nakažených je v Jižních Čechách

Největší výskyt klíšťové encefalitidy pak hygienici od začátku roku zaznamenali v Jihočeském kraji, kde onemocnělo celkem 104 lidí. Následoval kraj Vysočina (74 případů) a dále Jihomoravský kraj (63 případů). 

Před procházkou do přírody použijte repelent

Aktivitu klíšťat dlouhodobě sleduje a prognózuje Český hydrometeorologický ústav ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem. Pro tento týden uvádí na desetistupňové škále stupeň aktivity 5, což je středně velké riziko. Zároveň lidem doporučuje použít před procházkou do přírody repelent, nesedat a nelehat si v porostech, nevstupovat do křovin. Co nejdříve po návratu je doporučeno zkontrolovat kůži celého těla a pokud nalezneme klíšťata, měli bychom je ihned odstranit. Jedinou spolehlivou prevencí proti klíšťové encefalitidě je ovšem očkování, které je dostupné celoročně. 

Roste i počet onemocnění boreliózou

„Zhoršená epidemiologická situace u nemocí přenášených klíšťaty má vliv i na nárůst počtu hlášených případů borelióz," upozornila Ciupek. Od začátku roku se v Jihomoravském kraji nemocí nakazilo 317 lidí. Přitom v roce 2019 to bylo pouze 171 případů a v roce 2018 188 případů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky klíšťata, prevence, očkování, zdraví, klíšťová encefalitida, Krajská hygienická stanice, Morava, nemoc, klíště, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Český hydrometeorologický ústav, Státní zdravotní ústav, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klíšťata na jihu Moravy nakazila letos nejvíce lidí za poslední tři roky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.