Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně se snaží o vznik unikátního ortopedického centra. Pomůže lékařům i pacientům

Fakultní nemocnice u svaté Anny (FNUSA) v Brně je jedno ze tří zdravotnických pracovišť v Česku, které usiluje o vznik specializovaného ortopedického centra. Pomohlo by s financováním nákladných operací a koncentrací pacientů na jednom místě.

Nádor pohybového aparátu je ročně diagnostikován až 700 pacientům

Ročně lékaři v České republice diagnostikují nádor pohybového aparátu až 700 pacientům. Péči o ně by mohla zlepšit existence specializovaných center. Ty by mohly vzniknout ve Fakultní nemocnici u svaté Anny, Fakultní nemocnici Motol a Nemocnici Na Bulovce.

„Jsem pověřen za Českou společnost pro ortopedii a traumatologii jednáním i s kolegy, i s nadřazenými složkami jako je ministerstvo a pojišťovny. Doufám, že do tohoto bude zahrnuta i naše nemocnice, řekl přednosta I. ortopedické kliniky FNUSA Tomáš Tomáš.

Zlepšení kvality zdravotní péče i vzdělávání lékařů

Se vznikem specializovaných ortopedických center by došlo ke koncepční změně organizace péče na rozhraní ministerstva zdravotnictví, zdravotních pojišťoven a lékařské obce s cílem zabránit zaostávání doposud velmi kvalitní péče.

„Díky stanovení centra by mělo dojít k udržení a zlepšení kvality péče poskytované občanům České republiky a koncentraci pacientů na jednom místě. To usnadní i předatestační vzdělávání lékařů, kteří během krátké doby stáže v centru uvidí více nádorů než poté po celý zbytek své odborné praxe, sdělil Jan Lesenský lékař ortopedické kliniky Nemocnice Na Bulovce.

Některé operace trvají i deset hodin

V neposlední řadě by vznik specializovaného centra usnadnil financování velmi nákladných operací, které nemají mimo centra obdoby, ale nejsou nikterak finančně zohledněny a jsou tak pro nemocnici ztrátové. Některé výkony totiž trvají i přes deset hodin operačního času.

Nutnost čekat na schválení speciálních implantátů někdy neúnosně ohrožuje pacienta odkladem péče a lékaře staví do obtížné situace. Pokud není implantát schválen, lékař na tomto pracovišti již nemá možnost pacienta odeslat někam dále. Navíc se jedná o natolik specializovanou problematiku, že málokdo je schopen indikaci posoudit lépe než specialista.

Na druhou stranu v současné době je možno tyto operace provádět i mimo centra nezkušenými lékaři, což vede k tříštění finančních zdrojů.

Bulovka je historicky nejstarším pracovištěm onkologické ortopedie

Historicky nejstarší pracoviště onkologické ortopedie bylo v Česku založeno počátkem 70. let minulého století na Bulovce. O rozvoj tohoto pracoviště se postaral zejména profesor Zdeněk Matějovský, který byl i jeden z patnácti zakládajících členů E.M.S.O.S. (European Musculo-Skeletal Oncology Society, pozn. red.).

„Zakládání specializovaných center je celosvětový trend, který zaručuje koncentraci vzácných diagnóz. V těchto centrech se pak pacientům dostane lékařské péče na nejvyšší odborné úrovni dostupné v rámci celé České republiky. Pacient má díky tomu výrazně větší šance na úspěšné vyléčení. Při správně zvoleném postupu je navíc léčba ve všech ohledech efektivnější a tudíž levnější,“ vysvětlil přednosta Ortopedické kliniky Jiří Chomiak důvody, proč se Bulovka o vznik centra uchází.

Odborníci na špičkové úrovni

Nejen na Bulovce mají s operacemi nádorů pohybového aparátu bohaté zkušenosti. „Myslím si, že nejen díky tomu, že jsme komplexním onkologickým centrem, ale jsme i národním onkologickým centrem, tak je naprosto jednoznačné, že náš tým, který operace provádí, je na velmi špičkové úrovni,uvedla Jana Prausová, přednostka onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Vznik těchto center musí schválit ministerstvo zdravotnictví

Žádost o vznik těchto center musí schválit ministerstvo zdravotnictví, které nejprve vypíše výběrové řízení. Jak ale uvedl Martin Novotný z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví, ministerstvo zatím nebylo seznámeno se záměrem vzniku těchto center vysoce specializované péče podle zákona o zdravotních službách. „Vznik center vysoce specializované péče navrhuje odborná společnost, sdělil Novotný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Na Bulovce

Štítky specializace, ortopedická centra, nádory pohybového aparátu, zdravotnictví, zdravotní péče, pacient, Brno, lékař, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Nemocnice Na Bulovce, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, klinika, Fakultní nemocnice v Motole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se snaží o vznik unikátního ortopedického centra. Pomůže lékařům i pacientům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.