Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nákaza koronavirem se může projevit náhlou ztrátou čichu, zjistili odborníci z Brna

Jedním z častých příznaků nákazy koronavirem je náhlá ztráta čichu, tvrdí odborníci z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA). Podle nich to potvrzují případy z Česka, stejně jako zkušenosti a pilotní studie z Asie a řady evropských zemí. Člověk, který bez jiných příznaků zánětu horních cest dýchacích, jakým je třeba rýma nebo neprůchodnost nosu, náhle ztratí čich, by měl především přísně dodržovat karanténu.

O novém poznatku informuje laickou i odbornou veřejnost přednosta kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku docent ve FNUSA Břetislav Gál a primářka kliniky Pavla Urbánková.

Podle nich se porucha či ztráta čichu projevila u dvou třetin pacientů v sousedním Německu. K podobným výsledkům došli také v Jižní Koreji, kde vyvinuli jeden z nejrozsáhlejších a nejorganizovanějších systémů testování. „Bylo prokázáno, že porucha či ztráta čichu je až u jedné třetiny pacientů s lehkým průběhem COVID onemocnění dokonce dominantním projevem koronarovirové infekce. Jinými slovy ztráta čichu může být jediným a hlavním příznakem u pacientů, kteří prodělávají koronavirovou infekci," prohlásili lékaři.

Ztráta čichu může provázet rýmu, nikdy ne však tak náhle jako u koronaviru

S poruchou čichu se sice podle lékařů setkáváme v běžném životě poměrně často, jako přechodný symptom porucha čichu často doprovází běžnou rýmu i ostatní záněty nosní sliznice a vedlejších dutin nosních. Například u alergiků bývá dočasná porucha čichu jedním z příznaků zhoršení alergických projevů.

„Pokud se však ztráta čichu objeví náhle, a není spojena s jinými běžnými projevy onemocnění sliznice nosu a vedlejších dutin nosních, především nosní neprůchodností a patologickou nosní sekrecí, je tento symptom signálem vysokého rizika koronavirové infekce," uvedli Gál s Urbánkovou.

„V této souvislosti je třeba upozornit, že osoby s náhlou ztrátou čichu tak mohou patřit mezi tzv. skryté přenašeče onemocnění," dodávají lékaři.

Informace se musí dostat k laické i odborné veřejnosti

Informaci o novém zjištění nyní lékaři šíří mezi laickou i odbornou veřejnost. „Ve FN u sv. Anny jsme již s předstihem zajistili informovanost našeho zdravotnického personálu a vypracovali standardizovaný postup v péči o pacienty s náhlou poruchou čichu, jejichž vyšetření probíhá dle zvýšených ochranných pravidel platných pro tzv. COVID-suspektní pacienty," uvádí lékaři.

Především ambulantní, obvodní a ORL lékaři by se o tomto projevu měli dozvědět co nejdříve. „Rovněž jsme kontaktovali krajskou hygienu s požadavkem o zařazení symptomu „ náhlé poruchy čichu“ mezi základní symptomy infekce COVID-19 a k zajištění testování," dodávají Gál s Urbánkovou.

Nejdůležitější je dodržovat karanténu

Zároveň tak varují veřejnost, že náhlá porucha čichu bez dalších běžných symptomů zánětu horních cest dýchacích ( např- nosní neprůchodnost, nosní sekrece apod.) a v současném pandemickém období tento příznak považovat za možný a dokonce pravděpodobný symptom probíhající lehké formy koronarovirové infekce.

„Dokud nebudou změněna pravidla pro testování, není nutné vyhledávat lékaře, ale dodržovat obecně známá preventivní ochranná opatření včetně důsledné karantény," uzavřeli lékaři.

Ohodnoť článek

Foto FNUSA

Štítky ztráta čichu, koronavirus, fnusa, symptom, nákaza, COVID-19, infekční onemocnění, Fakultní nemocnice u sv. Anny, lékař, Brno, Asie, Česko, Německo, Jižní Korea, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákaza koronavirem se může projevit náhlou ztrátou čichu, zjistili odborníci z Brna  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.