Státní zdravotní ústav radí předcházet zánětům plic, způsobeným nemocí COVID-19 rybím tukem a vitaminem D. Smrtelné případy způsobené koronavirem totiž často souvisí s nepřiměřenou reakcí imunitního systému, kdy tělo tvoří proteiny, které mohou ničit jiné orgány. Omega-3 mastné kyseliny mohou tuto tvorbu nežádoucích látek snížit. Pomáhají i protizánětlivé potraviny jako zelenina a ovoce.
Zánětům plic, které způsobuje koronavirus, podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ), pomáhá předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle však může trvat šest týdnů až půl roku, jak uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví výživy a potravin SZÚ. Většina nakažených koronavirem má mírný průběh nemoci, který připomíná onemocnění dýchacích cest. V České republice jsou pouze tři vážné případy, které potřebují plicní ventilaci.
Smrt při této nemoci podle odborníků způsobovala takzvaná cytokinová bouře. Jde o nepřiměřenou reakci imunitního systému, kdy tělo vytváří imunitní buňky a proteiny, které mohou ničit jiné orgány.
"Právě přehnaná autoimunitní reakce může být jednou z příčin úmrtí při nemoci COVID-19. Závažnost nemoci zřejmě souvisí s cytokinovou bouří," cituje SZÚ z prestižního lékařského časopisu Lancet Jimmyho Whitwortha z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny.
Odborníci proto radí zařadit do jídelníčku napříkad rybí tuk. Ten obsahuje Omega-3 mastné kyseliny, které mohou tvorbu těchto látek snížit a pomáhá zlepšit imunitní systém.
"Hladiny omega-3 se v těle rychle hromadí. Může to však trvat šest týdnů až šest měsíců, než se objeví významná změna nálady, bolesti nebo jiných příznaků," píše SZÚ. Záněty podle něj omezuje i kyselina eicosapentaenová (EPA).
Doporučuje se minimálně 250 až 500 miligramů mastných kyselin pro zdravého dospělého denně. Pro zvýšení omega-3 indexu je vhodná dávka až dva gramy.
Zdravotní ústav doporučuje také jíst protizánětlivé potraviny jako je ovoce a zelenina. Naopak radí omezit potraviny s nadbytkem cukru, soli, nasycených tuků nebo masné výrobky a kontrolovat hladinu cukru v krvi. Lidé by se také měli naučit zvládat stres.
"Studie již dlouho prokazují souvislost mezi nízkým obsahem vitamínu D a řadou zánětlivých onemocnění. Vědci dále vědí, že zlepšení hladin vitaminu D může pomoci snížit záněty v těle," napsal SZÚ. Vitamin D přirozeně vyrábí lidská kůže díky UV záření ze slunce, v zimě jsou dobrým zdrojem ryby.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.