Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Úrazovka odmítla Američanku s koronavirem, do Fakultní nemocnice jí poslala taxíkem. Město chce vyměnit ředitele

Do Úrazové nemocnice přijely v sobotu nad ránem tři turistky, které se právě vrátily z Itálie. Měly podezření, že se mohly na místě nakazit koronavirem, sestra ve službě je kvůli neznalosti angličtiny zavedla za lékařkou. Ta však trojici dívek místo sanitkou poslala do Fakultní nemocnice taxíkem, dvě z turistek, Američanka s kamarádkou, skutečně nakažené byly. Vedení nemocnice teď čelí kritice. S informací přišel Brněnský deník Rovnost.

Vedení města není s postupem managementu nemocnice spokojeno. "Úrazovou nemocnici navštívily tři turistky s podezřením na koronavirus. Potkaly zdravotní sestru, která neuměla anglicky. Ta je zavedla za lékařkou. Nějak se dorozuměly a lékařka je odeslala, zřejmě taxíkem, do fakultní nemocnice v Bohunicích, kam patrně dívky vůbec nedojely," popsal Hladík.

Dívky měla převézt sanitka, ředitel nemocnice s vedením města nesouhlasí

Zdravotníci měli turistky odeslat přes ochranný box do sanitky, která je správně měla převézt do Fakultní nemocnice.
„Samozřejmě takové osoby nemůže městská nemocnice ani Fakultní nemocnice u svaté Anny hospitalizovat, ale musí být odeslány v doprovodu zdravotníků chráněných ochrannými pomůckami," uvedl pro Deník Rovnost náměstek.

Kritice nejvíce čelí ředitel Úrazové nemocnice Zdeněk Buštík, ten ale tvrdí, že se zařízení zachovalo správně. Dívky totiž podle něj neměly příznaky nemoci. 

„Ženy komunikovaly s lékařkou pomocí překladače na mobilu a žádaly informaci o možnosti vyšetření na koronavirus, přičemž nejevily zjevné klinické příznaky žádné choroby. Bylo jim vysvětleno, že takové vyšetření se neprovádí paušálně a v případě potíží byly odkázány na infekční kliniku Fakultní nemocnice Brno-Bohunice.“ vysvětluje. „Pro případ, že by vyžadovaly ošetření zde a z preventivních důvodů, odešla sestra i lékařka do ambulance pro ochranné pomůcky pro sebe i přišedší. Když po chvíli s vybavením přišla sestra zpět, na chodbě již nikdo nebyl," doplnil.

Město se rozhodlo vypsat výběrové řízení na nového ředitele

První náměstek primátorky Petr Hladík s postupem nesouhlasí. Podle něj požádalo ředitele dvou brněnských nemocnic, aby dodali zprávu o tom, jak jsou na koronavirus připraveni. 

"Materiál přišel na magistrát v pátek a detailně se v něm popisuje, jak by byl proveden záchyt člověka s podezřením na Covid19. Mají mít k dispozici box, v němž by ten člověk setrval a pak by ho sanitka záchranné služby převezla na infekční oddělení bohunické fakultní nemocnice. Bohužel den poté, v sobotu 29. února ve tři hodiny ráno, toto nezafungovalo," popsal Hladík Deníku Rovnost.

Nejen pochybení při řešení koronaviru je důvodem, proč se vedení rozhodlo ředitele Úrazovky vyměnit, hraje zde roli i ekonomická situace. Město proto ve středu vypsalo výběrové řízení, zájemci o post ředitele se mohou hlásit do 18. března,

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, HZS HK

Štítky Američanka, koronavir, Brno, Úrazová nemocnice, nemocnice, COVID-19, Itálie, Petr Hladík, Brno-Bohunice, Zdeněk Buštík, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úrazovka odmítla Američanku s koronavirem, do Fakultní nemocnice jí poslala taxíkem. Město chce vyměnit ředitele  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.