Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Koronavirus dorazil do Česka. Dva nakažení jsou v Praze, jeden v Ústí nad Labem

Nemoc Covid-19 dorazila do Česka. Potvrzeny byly tři případy nákazy, dva leží v Praze na Bulovce, jeden v nemocnici v Ústí nad Labem. Všichni tři nakažení se nedávno vrátili z Itálie.

Na mimořádné tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví byly zveřejněny informace o všech třech případech nákazy. První pražský případ je muž, ročník 1952, který pobýval v Itálii na univerzitě v Udine. Po příjezdu pobýval v domácí karanténě kvůli potvrzenému nakažení korovirem u jednoho z jeho italských kolegů. Druhým případem je tmladá žena z USA, která studuje v Miláně a do Prahy přijela jako turistka. Spolu s ní byla testována i její kamarádka z Ekvádoru, u které však test vyšel negativně. „Příjem pacientů v Motole proběhl jak má, lékaři použili předepsané ochranné pomůcky a riziko rozšíření nákazy v nemocnici bylo minimalizováno," řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Třetí případ je muž z Ústí nad Labem, u kterého se objevily příznaky po návratu z lyzařského pobytu v Itálii. V karanténě jsou kromě něj i jeho manželka a čtyři děti, kteří s ním z Itálie cestovali v autě. 

„V současné době dohledáváme potenciální rizikové jedince, kteří mohli být v kontaktu s nakaženými," komentovala situaci hlavní hygienička Eva Gottvaldová. Z Berlína má také do Česka dorazit speciální transport Světové zdravotnické organizace, který převezme vzorky testovaných pacientů a po dodatečném otestování finálně potvrdí nákazu koronavirem typu Covid-19. Podle ředitele Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavla Březovského by však výsledky vyšetření měly být s velkou pravděpodobností přesné.

Ministr zdravotnictví mimo jiné vyzval občany, aby se zdrželi cestování do rizikových oblastí. Pokud se z takové oblasti lidé vrací, je dobré dávat pozor na případné symptomy a ministerstvo doporučuje dodržovat i čtrnáctidenní domácí karanténu. Pro ostatní zůstává jako hlavní prostředek prevence dobrá hygiena. Státní zdravotní ústav také pro pro ohlašování případů i dotazy ohledně koronaviru zřídil dvě non-stop linky. Jedná se o telefonní čísla 724 810 106 nebo 725 191 367.

Ohodnoť článek

Štítky koronavirus, nákaza, karanténa, COVID-19, Česko, Praha, Ústí nad Labem, Itálie, infekční onemocnění, Nemocnice Na Bulovce, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Státní zdravotní ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus dorazil do Česka. Dva nakažení jsou v Praze, jeden v Ústí nad Labem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.