Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zamilované páry darovaly krev na Valentýna. Přišlo přes stopadesát dárců

Na svatého Valentýna ve Fakultní nemocnici Brno (FN Brno) nemyslely zamilované páry jen na sebe, ale také na ostatní. Přišli totiž darovat krev a celkově přišlo přes stopadesát dárců, což nejúspěšnější svatovalentýnský odběr krve.

Zamilované páry nemyslely jen na sebe. Darovaly krev potřebným 

Tradiční svatovalentýnský odběr krve na Transfúzním a tkáňovém oddělní (TTO) FN Brno se letos těšil velkému úspěchu. Dostavil se velký počet zájemců, z toho mnoho zamilovaných párů, kteří darovali krev pro potřebné. Svatovalentýnského odběru krve se zúčastnilo přes stopadesát dárců a třetinu tvořili prvodárci. „Jednalo se za poslední léta o vůbec nejúspěšnější svatovalentýnský odběr krve. Děkujeme,“ uvádí nemocnice na svém webu. 

Odběr krve zabere maximálně deset minut a odebere se téměř půl litru

Odběr krve zabere zhruba pět až deset minut a odebírá se 450 ml krve. Plazma a krevní destičky se odebírají přístroji a zabere to zhruba jednu hodinu. 

„Lidí Rh negativních je v populaci asi jen 20 %, což mnohdy vede k dojmu, že si tzv. „mínusek“ ceníme víc, ale není to tak, i Rh negativních pacientů je méně. Převahu dárců i pacientů tvoří právě ti Rh pozitivní. Uplatní se dárci jakékoli krevní skupiny. Tradičně jsou samozřejmě velmi žádaní dárci krevní skupiny 0-, kterou lze využít jako univerzální v urgentních situacích. To ale neznamená, že o jiné stojíme méně,“ upřesňuje primářka TTO Hana Lejdarová.

Veškére informace o odběrech jsou dostupné na tomto webu. Příjem dárců probíhá každý všední den od 6:30 do třinácté hodiny. Prvodárc mohou přijít každý den bez objednání po celé odpoledne. „Nejlépe však v čase od 6:30 do 10 hod. Pravidelní dárci se objednávají na telefonních číslech 800 900 097, 532 233 633/607 nebo online,“ uvádí nemocnice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Brno

Štítky dárci krev, darování krve, svatý Valentýn, Den svatého Valentýna, odběr krve, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zamilované páry darovaly krev na Valentýna. Přišlo přes stopadesát dárců  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.