Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihomoravští záchranáři vyjíždějí stále zbytečně často. Polovinu volajících vyřídí přes telefon

V roce 2018 měli záchranáři 103 798 výjezdů, v roce 2019 zaznamenali nepatrný pokles na 102 229 výjezdů. Počty jsou stále vysoké a jedním z hlavních důvodů je to, že lidé volají záchranáře i k méně závažným případům.

Polovinu případů vyřeší operační středisko po telefonu

To, že záchranáři až příliš často vyjíždějí k méně závažným případům potvrzuje fakt, že denně vyjedou 280x a volajících je dvojnásobek. Velkou část hovorů totiž operační středisko vyřeší telefonicky. „Například doporučí návštěvu praktického lékaře nebo lékařské služby první pomoci, může také poskytnout konzultaci ohledně podání vhodné medikace, například pro snížení teploty,“ uvádí záchranáři na svém webu. 

Nejčastěji záchranáři vyjížděli ke kolapsům, hypertenzi, dušnostem, bolestem hrudi, psychózám a úrazům. Dalšími diagnózami byly například akutní infarkt myokardu či cévní mozková příhoda. Záchranáři pomáhali například i při porodech. 

Jednou to můžete být vy, kdo bude potřebovat každou vteřinu, vzkazují záchranáři

V roce 2019 jihomoravští záchranáři ošetřili téměř sto tisíc pacientů a z toho více než sedm tisíc bylo mladších devatenácti let. 

„Jak již výše zaznělo, některé ze zdravotních potíží, ke kterým vyjíždíme, nevyžadují zásah zdravotnické záchranné služby. Rozumíme tomu, že pokud volá laik, nedokáže přesně vyhodnotit závažnost zdravotního stavu. Rádi poradíme, pomůžeme nebo poskytneme první pomoc. Je však třeba říct, že někdy svoji roli sehraje také naprostá nevědomost či neinformovanost volajícího nebo dokonce jeho pohodlnost a snaha získat pro sebe výhodu. Často se také opakují výjezdy k těm, kteří si svoje zdraví záměrně poškozují, například užíváním návykových látek. Právě tyto zákroky pak mohou blokovat naše vozy a dojde k tomu, že posádka nebude dostupná pro ty pacienty, jejichž zdraví či život jsou skutečně v ohrožení. Prosíme, myslete na to a buďte solidární. Jednou to můžete být vy, kdo bude potřebovat každou vteřinu. Děkujeme,“ vzkazují záchranáří široké veřejnosti. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS JMK

Štítky záchranáři, výjezdy, shrnutí, pokles, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští záchranáři vyjíždějí stále zbytečně často. Polovinu volajících vyřídí přes telefon  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.