Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Oslavy na jihu Moravy byly podle záchranářů klidnější než loni

Oslavy konce roku byly na jihu Moravy z pohledu záchranářů klidnější než před rokem, výjezdů bylo o 40 procent méně. Většina z nich souvisela s nadměrnou konzumací alkoholu, tři se zábavní pyrotechnikou. Klidnou noc bez větších problémů měli i jihomoravští hasiči. ČTK to řekli mluvčí záchranky a hasičského sboru brněnských strážníků.

"V souvislosti s nadměrným užitích alkoholu se jednalo o celou škálu případů od intoxikace až po úrazy v opilosti," uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Truksová Zuchová. Tři lidé se zranili při manipulaci se zábavní pyrotechnikou, dva případy se staly na Vyškovsku, jeden v Brně. "Ve všech případech šlo o muže, kterým pyrotechnika vybuchla v rukách a způsobila jim vážné poranění končetin," upřesnila Truksová Zuchová.

Záchranáři od úterních 19:00 do dnešních 6:00 vyjížděli v kraji ke 108 případům, loni o silvestrovské noci to bylo 184 výjezdů.

Klidnější silvestr měli i jihomoravští hasiči. V noci vyjížděli přibližně dvacetkrát, ve třinácti případech k menším požárům. "Většinou se jednalo o popelnice s výjimkou požáru zahradního přístřešku na Vyškovsku. Nedošlo k žádné tragické události, nevznikly ani větší škody," uvedl mluvčí hasičů Filip Venclovský.

Brněnští strážníci sice při oslavách konce roku neřešili vážnější potíže, měli však nejvíce zásahů za posledních pět let. Častěji vyjížděla hlavně odchytová služba k zaběhnutým psům, které vyděsily výbuchy petard a rachejtlí. "Strážníci také polévali vodou několik doutnajících odpadkových košů a prověřovali houkající alarmy u veřejných budov, které pravděpodobně spustily otřesy způsobené zábavní pyrotechnikou," uvedl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Oznámení o silně opilých lidech prověřovali strážníci v průběhu noci nejméně padesátkrát, v deseti případech zajistili lidem nocleh na záchytce. Zároveň se zabývali několika případy vandalismu, šlo například o odhozenou petardu do otevřeného okna bytu, převrácený betonový odpadkový koš nebo bezdůvodné použití hasicího přístroje na chodbě bytového domu.

Autoři | Foto zzs jmk

Štítky ČR, policie, hasiči, zdraví, zábava, silvestr, Jihomoravský, 2.VERZE, Morava, zábavní pyrotechnika, Brno, okres Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslavy na jihu Moravy byly podle záchranářů klidnější než loni  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.