Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Světový den diabetu doprovodí kuličky v orloji i preventivní měření v obchodním centru

K příležitosti světového dne diabetu si zájemci budou moct o víkendu 9. a 10. listopadu nechat zkontrolovat hladinu cukru v krvi, krevní tlak nebo procento tuku v těle v obchodním centru Olympia. Událost připomenou i speciální kuličky v orloji na náměstí Svobody.

Světový den diabetu připomenou speciální kuličky v orloji i akce v Olympii

Světový den diabetu připomene během druhého listopadového víkendu akce v obchodním centru Olympia zaměřená hlavně na rodinu a její možnosti, jak tomuto onemocnění předcházet. Akci doplní i speciální kulička, která vypadává z orloje na náměstí Svobody.

Cílem je zvýšit povědomí o prevenci

„Cílem Světového dne diabetu je zvýšit povědomí o prevenci a péči o zdraví v souvislosti s touto nemocí,“ uvedla zástupkyně pořádající organizace The International Federation of Medical Students Associations Romana Opatřilová. Součástí akce je i výstava Neztrať nohu, která chce upozornit na syndrom diabetické nohy. Mnoha pacientům je totiž amputována noha z důvodu špatné životosprávy a zanedbání péče o své zdraví.

Akci zaštiťuje Masarykova univerzita, nemocnice u svaté Anny i Magistrát města Brna

Spolu s rektorem Masarykovy univerzity Martinem Barešem a přednostou druhé interní kliniky nemocnice u svaté Anny Miroslavem Součkem převzal nad akcí záštitu i první náměstek primátorky Petr Hladík. „Jelikož já sám mám cukrovku prvního typu, vím, jak důležité je v souvislosti s tímto onemocněním dodržování zásad zdravého životního stylu. Jsem rád, že se město Brno může podílet na propagaci Světového dne diabetu a motivovat tak veřejnost k zájmu o své zdraví,“ přiblížil Hladík.

Zájemci se mohou nechat zkontrolovat v Olympii

V Olympii si zájemci budou moct mezi desátou a osmou hodinou nechat změřit krevní tlak, hladinu cukru v krvi i procento tuku v těle. „Během akce se tak mohou návštěvníci nechat otestovat, zda spadají do rizikové skupiny pro vznik diabetu,“ vysvětlila Opatřilová. Další stanoviště se zaměří na první pomoc, dentální hygienu, hygienu rukou i samovyšetření prsou a varlat. Pro děti bude nachytaná plyšáková nemocnice, ve které se seznámí se zdravotnickými pravidly a nástroji.

Z orloje na náměstí Svobody vypadává speciální kulička

Na náměstí Svobody bude až do čtrnáctého listopadu každý den v jedenáct hodin dopoledne vypadávat kulička označená modrým kruhem, který je symbolem boje proti diabetu. Kuličku mohou vyhrát i návštěvníci Olympie při zapojení do aktivit. Akci organizují studenti medicíny sdružení v neziskové organizaci The International Federation of Medical Students Associations.

Autoři | Foto MMB

Štítky kuličky, orloj, obchodní centrum, Masarykova univerzita, Petr Hladík, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Brno, Náměstí Svobody, Martin Bareš

Světový den diabetu doprovodí kuličky v orloji i preventivní měření v obchodním centru  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.