Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brno poskytne byty zdravotním sestrám z Ukrajiny. Bydlet zde budou společně se svými dětmi

Město Brno poskytne Fakultní nemocnici u sv. Anny čtyři byty ke sdílenému bydlení. Ty využije pět zdravotních sester. Část z nich do Brna přijede v rámci projektu Ukrajina, který vytvořilo Ministerstvo zdravotnictví, druhou polovinu bytů využije zdejší zdravotnický personál. Nemocnice u svaté Anny se tak připojí k dalším třem brněnským nemocnicím, které už sdílené bydlení zdravotním sestrám nabízí.

Dlouhodobý problém s nedostatkem zdravotních sester se Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně rozhodla vyřešit přijetím nabídky Ministerstva zdravotnictví, které nemocnici umožnilo účast na projektu Ukrajina. V rámci projektu přijede do Brna v srpnu pět zdravotních sester, které projevily zájem přestěhovat se do Česka i s dětmi.

Ubytovací zařízení, které má nemocnice k dispozici ale s touto situací nepočítá. Pomoci se nemocnici u sv. Anny dostalo od města, které nabízí byty pro sdílené bydlení. Brno upravuje dlouhodobě neobsazené velkometrážní byty, případně nebytové prostory, které jsou vhodné pro úpravu na bytové jednotky, v centru města. Tyto prostory zpravidla nejprve vyžadují stavební úpravy, jako je položení nových podlah, rozvodů, úprava omítky, stavba nových sociálních zařízení nebo vybudování kuchyňské linky a dalších věcí.

Kromě vlastních pokojů mají obyvatelé sdílených bytů k dispozici také společnou kuchyni nebo obývací pokoj

Po nutných rekonstrukčních pracích město byty nabídne ke sdílenému bydlení. Každý obyvatel má k dispozici svůj pokoj a společné zázemí. „Do společných prostor pro všechny obyvatele patří kuchyň, sociální zařízení, případně i obývací pokoj,“ uvedla Radka Loukotová z Magistrátu města Brna.

Fakultní nemocnice u svaté Anny si od města pronajme čtyři byty na Kobližné ulici. Dva z nich budou třípokojové a dva pětipokojové. Pro ukrajinské zdravotní sestry vyčlenila nemocnice dva byty, další dva pak využije zdravotnický personál mimo projekt ministerstva. „Nemocnice se tak zařadí po bok Úrazové nemocnici, Fakultní nemocnici Brno a Nemocnici Milosrdných bratří, které už sdílené bydlení nabízejí zdravotním sestrám jako benefit,“ řekl náměstek primátorky pro oblast bydlení a správy majetku Oliver Pospíšil.

Zdravotní sestry jsou s možností sdíleného bydlení spokojeny

Nájemné v těchto bytech aktuálně činí necelých 60 korun na metr čtvereční za měsíc. „Byty, které má v pronájmu naše nemocnice, jsou většinou kolem 150 metrů čtverečních velké. Spolu s energiemi to dělá přibližně patnáct tisíc měsíčně. V každém bytě bydlí čtyři sestry, které si částku rozdělí mezi sebe podle toho, v jak velkém pokoji žijí,“ vysvětlila Andrea Lišková, hlavní sestra Úrazové nemocnice v Brně.

Sdíleného bydlení pro zaměstnance využívá Úrazová nemocnice třetím rokem. V pronájmu má tři byty, ve kterých bydlí celkem 11 zdravotních sester. Podle Liškové jde především o sestry, které do Brna přišly z daleka a bydlení považují jako výzvu k osamostatnění. „Velká výhoda je to, že jsou byty v centru města na Masarykově a České ulici. Za nemocnici i za sestřičky mohu říct, že jsme velmi spokojení,“ dodala Lišková.

Kromě výhod pro zaměstnance jde ale také o navýšení provozních starostí

O spokojenosti zaměstnanců hovoří i mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára. Mimo výhody je sdílené bydlení ale spojeno také s řadou komplikací především pro nemocnice jakožto provozovatele. „Ze strany FN Brno jde však také o navýšení provozních starostí, a to jak v oblasti zajištění funkčnosti bytů při údržbách a podobně, tak i s jejich využitím v případě, že někdo ukončí nájem. Příspěvková organizace totiž nemůže provozovat nerentabilní činnosti a doplácet na jejich provoz,“ vysvětlil Žára. Fakultní nemocnice má pronajatých pět bytů o velikosti 4+1, přičemž v každém z nich bydlí čtyři zaměstnanci.

Město má aktuálně pro sdílené bydlení vyčleněno 21 bytů. Nemocnice jich mají dohromady pronajato třináct, další tři byty využívají klienti organizace Práh Jižní Morava a pět bytů obývají senioři.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Nemocnice u sv. Anny, Fakultí nemocnice, Brno, sdílené bydlení, byty, Úrazová nemocnice, zdravotní sestry, zdravotní sestra, bydlení, nemocnice, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Ukrajina, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno poskytne byty zdravotním sestrám z Ukrajiny. Bydlet zde budou společně se svými dětmi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.