Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnicím chybí krev. V Kyjově musí až čtvrtinu transfúzí dokupovat

Čas od času vydávají nemocnice zprávu, že jím chybí transfúze konkrétních krevních skupin. Z obecného hlediska však také není situace v Česku zrovna veselá. Nezřídka se tak stává, že musí nemocnice transfúze dokupovat. Například v Kyjově to byla loni téměř každá čtvrtá.

Muzikanti odlehčují atmosféru

Na hematologickém a transfuzním oddělení Nemocnice Kyjov bývá minimálně jednou ročně neobvykle veselo. Už potřinácté přišli členové Mužského sboru z Vacenovic darovat krev. Na závěr návštěvy, jako už tradičně, zazpívali personálu oddělení něco ze svého bohatého repertoáru.

Členové vacenovského souboru jsou již zkušení dárci. Například jejich organizační vedoucí, pan Zdeněk Novotný, absolvoval rovných sto odběrů. Muzikanti však přivedli i kamarádku, která na hematologickém a transfuzním oddělení dosud nebyla. „Právě to je naším primárním cílem - každý rok sehnat alespoň jednoho nováčka, protože když je něco poprvé, vždy se to snáz dělá v kolektivu lidí, kteří už to mají zažité. Nervozita pak není tak vysoká,“ vysvětluje Novotný. 

V Kyjově dokupují každou čtvrtou transfúzi

Zdravotnické zařízení přestává být soběstačné v zásobách krve a životně důležitou tekutinu musí nakupovat. „Například vloni jsme v naší nemocnici uskutečnili zhruba čtyři tisíce transfuzí, skoro devět set krevních konzerv jsme přitom museli nakoupit,“ upřesnila vedoucí laborantka hematologického a transfuzního oddělení Stanislava Poláčková.

Kyjovská nemocnice má v databázi více než 1300 lidí, kteří krev darují. V celkovém součtu se jedná o 3100-3200 odběrů ročně. Tato čísla však meziročně klesají. „Populace pravidelných dárců stárne a nejpozději v pětašedesáti letech jsou z databáze vyřazeni, někteří ze zdravotních důvodů i dříve. Počet prvodárců přitom nenarůstá, dlouhodobě se drží okolo dvou set lidí za rok,“ prohlásila primářka hematologického a transfuzního oddělení Jitka Hovadíková Kujíčková.

V Česku chybí 400 až 100 tisíc dárců

V celém Česku k ideálnímu počtu 400 tisíc chybí až 100 tisíc dobrovolníků. I proto nemocnice odstartovala letákovou kampaň, která si klade za cíl oslovit především prvodárce. Kampaň prostřednictvím vývěsních ploch i sociálních sítí pomáhají šířit také okolní obce a města.

Dárcem může být každý zdravý člověk

Odběry krve v Nemocnici Kyjov probíhají každé pondělí a úterý od 6.30 do 9 hodin. Dárcem se může stát každý zdravý člověk starší 18 let s hmotností nad 50 kilo. „Výjimkou jsou chronicky nemocní pacienti, HIV pozitivní, či lidé, kteří v minulosti prodělali žloutenku typu B a C. Dárce krve by také neměl být diabetik, alkoholik, či narkoman,“ vyčetla omezení náměstkyně ošetřovatelské péče Nemocnice Kyjov Veronika Neničková.

Ženy mohou darovat krev třikrát ročně, muži čtyřikrát do roka. Minimální interval mezi oběma odběry by měl být minimálně deset týdnů. Podrobnější informace zájemci naleznou na webových stránkách nemocnice, nebo na tel. 518 601 697.

Autoři | Foto pixabay.com, Nemocnice Kyjov | Zdroj s použitím TZ

Štítky darování krve, krev, dárcovství, nedostatek, nemocnice, Kyjov, Česko, Nemocnice Kyjov, Zdeněk Novotný, Vacenovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnicím chybí krev. V Kyjově musí až čtvrtinu transfúzí dokupovat  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.