Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vědec získal grant, umožní mu zkoumat nebezpečné viry

Mladý vědec Pavel Plevka díky prestižnímu grantu pokročí s výzkumem lidských pikornavirů, které způsobují řadu onemocnění od běžného nachlazení po život ohrožující záněty mozku. Evropská výzkumná rada mu na příštích pět let poskytla přibližně dva miliony eur (52 milionů korun). Novinářům to oznámil mluvčí Středoevropského technologického institutu Masarykovy univerzity (CEITEC MU) Jakub Ondroušek.

Nyní neexistují žádná léčiva proti infekcím způsobeným pikornaviry. Vědci kvůli tomu musejí pomocí strukturně biologických metod důkladně poznat životní cyklus pikornavirů. "Zajímají nás struktury, které jsou důležité pro množení viru v infikovaných buňkách," uvedl Plevka v tiskové zprávě.

Plevka vystudoval v Praze molekulární biologii a virologii, vzdělával se také ve Švédsku a Spojených státech. Od letošního července působí jako vedoucí výzkumné skupiny strukturní virologie v CEITEC. Zkoumá také viry, které se podílejí na zhoršení symptomů leishmaniázy, a úlohu virů při vymírání kolonií včely medonosné.

Podporu Evropské výzkumné rady získal Plevka v kategorii Starting Grants, a to jako šestý český vědec od roku 2007. Cílem grantů je podpořit badatele, kteří se chystají sestavit tým a zahájit vlastní nezávislý výzkum. Uspěje jen malá část žadatelů.

"Pro získání grantu bylo důležité také to, že budeme studovat viry způsobující lidská onemocnění, a naše výsledky tak mohou přispět ke zvýšení kvality lidského života," popsal výzkumník.

Zdroj ČTK

Štítky CEITEC, grant, pikornaviry, virus, Pavel Plevka, Masarykova univerzita, USA, Švédsko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědec získal grant, umožní mu zkoumat nebezpečné viry  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.