Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přírodovědné digitárium je evropským unikátem

Ve čtvrtek nejprve s oficiálními hosty a od soboty 2. listopadu pak i pro širokou veřejnost se otevírá unikátní digitárium, čímž se Hvězdárna a planetárium Brno na Kraví hoře zařadí mezi přední vědecká a vzdělávací zařízení svého druhu v Evropě.

Projekt „Přírodovědné digitárium – návštěvnické centrum“ se začal připravovat na počátku roku 2010. Hvězdárna a planetárium Brno, která je příspěvkovou organizací města, nakonec uspěla v soutěži s dalšími 34 projekty a zařadila se mezi nejlepší v kategorii „Návštěvnická centra“.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR  v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, Popularizace, propagace a medializace vědy a techniky pak brněnský projekt podpořilo dotací ve výši 49,9 milionu korun. Celkově přišla realizace tohoto projektu na 57 milionů korun.

Od roku 2008 investovalo město Brno do obnovy a modernizace hvězdárny a planetária celkem 154 milionů korun. Z toho 92 milionů na rekonstrukci samotného objektu.

„Už od počátku rekonstrukce hvězdárny jsme doufali, že kromě nového obalu získáme i nový obsah. Cílem je nejen přibližovat vesmír, ale také velké vědecké projekty, které se na území města Brna realizují. Díky dotacím se nakonec povedlo do Brna dostat nejmodernější audiovizuální technologie, které jsou ve světě k dispozici,“ řekl primátor Roman Onderka.

Návštěvníci se mohou těšit na astronomická představení, která je zavedou nejen do prostoru naší sluneční soustavy, ale také do velmi vzdáleného vesmíru. Již nyní se připravují také pořady o nanotechnologiích, o lidském těle či výpravné pohádkové příběhy.

Vedle toho digitárium poslouží také k realizaci kulturních projektů, využíváno bude rovněž k pořádání přednášek, seminářů a konferencí.

„Vynikající je, že se nejedná o pouhé planetárium k ukazování hvězdné oblohy, nýbrž o mimořádnou audiovizuální pomůcku. Jedinečné zařízení umožní létat vesmírem, zobrazit povrchy nejrůznějších kosmických těles, ale zprostředkuje i jiné vědecké vizualizace. Mnohé z nich se přitom zařadí spíše do umění. Ostatně, právě proto nové zařízení nazýváme digitárium,“ konstatoval ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Nová projekční plocha NanoSeam, nejlepší svého druhu na světě, je z USA. Analogové planetárium Chronos II, které dokáže promítnout několik desítek milionů hvězd pozemské oblohy, dodali Japonci a software SkyExplorer 3 s prostorovým modelem vesmíru pochází  z Francie.

Nejbližší srovnatelnou instalaci najdeme například v Centru Nauki Kopernik ve Varšavě, v Hamburgu nebo v Paříži.

„Instalace digitária byla v porovnání s nedávnou rekonstrukcí výrazně obtížnější. Proběhla za kratší dobu, navíc v součinnosti subdodavatelů z Japonska, České republiky, Francie, Velké Británie a Spojených států amerických. Naši návštěvníci se také díky nim dočkají celé série nových představení – pro školní výpravy, rodiny s dětmi i odborníky,“ sdělil Dušek. Ten zároveň potvrdil rostoucí zájem diváků jak o novou podobu tohoto odborného a osvětového zařízení, tak i o specializované programy. Jen v letošním roce očekává 120 tisíc návštěvníků, od roku 1954 pak jde už o tři miliony lidí.

Hvězdárna a planetárium Brno uvede 2. listopadu  dvě premiéry: Kouzelný útes – Kaluoka’hina pro nejmenší diváky a Astronaut pro dospělé. Jedná se o představení z dílen nejlepších světových producentů. U Kouzelného útesu se mohou diváci těšit na procházku hvězdnou oblohou, u Astronauta pak na výpravu do Neuvěřitelného vesmíru.

Významnou změnou v provozu se stane víkendová nabídka pořadů pro nejmenší diváky. První představení v digitáriu totiž začne již v 10 hodin. Nově bude mít otevřeno také v neděli.

Bližší informace o programu a o vstupném najdete na www.hvezdarna.cz

Štítky digitárium, hvězdárna, Brno, projekt, Hvězdárna a planetárium Brno, vesmír, planetárium, rekonstrukce, Evropa, Česko, Kraví hora, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přírodovědné digitárium je evropským unikátem  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.