Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na Kraví hoře bude festival vědy za účasti inženýra z NASA

Brno v září zájemcům nabídne festival vědy, populární Noc vědců i přednášku amerického vědce Jamese Rice, který pomáhal sestavit vozítko určené na misi na Marsu. Novináře o akcích informoval ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. Všechny akce jsou určené pro širokou veřejnost a jsou zdarma.

Festival vědy bude v parku na Kraví hoře v Brně v pátek 13. a v sobotu 14. září. Kolem hvězdárny budou postavené stany, v nichž vědci ukážou populární formou zajímavé pokusy a představí nové poznatky z oblasti vědy. Páteční program je určený spíše školám, sobotní veřejnosti. "Smyslem je ukázat, že věda je pro rozvoj lidské civilizace důležitá a dělá svět příjemnější k žití," řekl Dušek. 

Na místě budou k vidění například i technické pomůcky strážníků. Lidé si budou moci prohlédnout pomůcku pro seniory, která je napojená na informační středisko a slouží k přivolání pomoci v případě nouze. K dispozici bude také laserová střelnice. K vidění budou i pokusy s kapalným dusíkem, představení některých robotů či ohnivá show hasičů. Podle předpokladů ředitele Duška by mohly festival vědy navštívit 2000 až 3000 lidí.

Ve čtvrtek 19. září bude na hvězdárně přednáška amerického vědce Jamese W. Rice. "James Rice je jedním ze spoluautorů vozítek, která jezdí po Marsu a bude vykládat populární formou jak to funguje, co tam vozítka dělají a tak podobně," uvedl Dušek. Rice má za sebou více než 25 let výzkumu v oblasti geologie a hledání vody na Marsu. 

Populární formou představí svou práci také výzkumníci v rámci Noci vědců. V pátek 27. září od 18 do 24 hodin budou moci lidé přijít na některá univerzitní pracoviště. Uvidí například laboratoř kvality elektrické energie v Technickém muzeu, odborníci z Mendelovy univerzity představí energii ukrytou v rostlinách a zájemci se dozví také například o radioaktivitě a energii.

Zdroj ČTK

Štítky věda, vesmír, Jame Rice, Oppportuninty, Brno, hvězdárna, festival, Kraví hora, NASA, Mars, Noc vědců, Hvězdárna a planetárium Brno, přednáška, inženýr, Mendelova univerzita v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Kraví hoře bude festival vědy za účasti inženýra z NASA  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.