Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Masarykova univerzita měla nakoupit přístroje předražené o miliony

Masarykova univerzita (MU) údajně nakoupila předražené přístroje pro své vědecké centrum CEITEC. V dnešním vydání to uvedla Mladá fronta Dnes. Podle ní pořídila univerzita dvě magnetické rezonance Siemens Prisma bez veřejné soutěže a o desítky milionů dráž. Univerzita se brání, že nákup provedla na doporučení expertů, podle kterých je přístroj unikátní, a žádná firma nenabízela jemu podobný.

Podle MfD koupila MU magnetické rezonance Siemens Prisma za 102,2 milionu korun, přitom stejný výrobce loni dodal do pražské Nemocnice Na Homolce rezonanci Simemens Spyra za 28,6 milionu korun, který je obdobným modelem. Oba tříteslové přístroje zkoumají nervové pochody v mozku. MU v neveřejné soutěži oslovila Siemens a zakázku mu přidělila. Neveřejnou soutěž smí veřejné instituce vyhlásit v případě, že prokážou, že výrobek nabízí jediná firma. Tříteslové rezonance však vyrábějí další tři firmy, GE, Philips a Toshiba. Například Philips MfD sdělil, že vyrábí srovnatelný přístroj Achieva za 30 až 40 milionů korun. Firmu však nikdo neoslovil, a proto si bude stěžovat u antimonopolního úřadu.

Masarykova univerzita se brání tím, že dala na doporučení tří zahraničních a jednoho českého experta, kteří potvrdili jedinečnost rezonance Prisma a vypočetli sedm vlastností, které ostatní přístroje nemají. "Tyto posudky byly nezbytným předpokladem, aby jednací výběrové řízení s jedinou firmou schválilo ministerstvo školství," řekla MfD mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Univerzitě kvůli nákupu hrozí problémy. Pro porušování při správě cizího majetku platí od roku 2010 přísnější paragraf, který stanoví, že "pokud někdo v souvislosti se zadáním veřejné zakázky sjedná některému dodavateli výhodnější podmínky na úkor jiných dodavatelů", je ohrožený trestní sazbou od tří do deseti let.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, Masarykova univerzita, CEITEC, investice, magnetická rezonance, zprávy, 2014, Siemens, Mladá fronta DNES, Philips, Nemocnice Na Homolce, Toshiba, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykova univerzita měla nakoupit přístroje předražené o miliony  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.