Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dělníci ve sklepě našli základní kámen brněnské právnické fakulty

Základní kámen brněnské právnické fakulty našli dělníci při opravách sklepa budovy na Veveří. Ležel nedotčený v zemi 86 let. Uvnitř se patrně skrývá listina s podpisem prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, který se slavnostního uložení kamene v roce 1928 osobně zúčastnil. Listinu lze vyjmout až po dohodě s památkáři.

Kámen neměl být jen symbolickým základem právnické fakulty, ale celého plánovaného kampusu pod Kraví horou. Podařilo se však dokončit jen jednu budovu, poté přišla krize, druhá světová válka a plány na budování kampusu musely desítky let počkat. Nakonec univerzitní areál vyrostl v Bohunicích.

"Kámen byl do země uložen spolu s 11 dalšími, menšími, na kterých jsou vyryta věnování zástupců měst a obcí, ze kterých pocházejí výrazné osobnosti, jež se zasloužily o kulturní rozvoj českého národa na Moravě a ve Slezsku," uvedl ředitel Archivu Masarykovy univerzity Jiří Pulec.

Kámen našli dělníci při rozsáhlé rekonstrukci sklepních prostor, kde vzniká nová knihovna. Ať už bude listina vytažena z kamenné schrány v jakémkoliv stavu, je podle Pulce už nyní jasné, že se dostane do péče restaurátorů. Poté nejspíš originál skončí v univerzitním archivu, který nyní uchovává jen kopii bez Masarykova vlastnoručního podpisu.

Univerzita už od svého vzniku v roce 1919 narážela na prostorové potíže. Stavba právnické fakulty podle plánů architekta Aloise Dryáka byla prvním krokem k vybudování univerzitního městečka. Navázat měla výstavba přírodovědecké, filozofické, lékařské fakulty a rektorátu.

Zdroj ČTK

Štítky muni, masarykova univerzita, brno, základní kámen, masaryk, prezident, objev, Tomáš Garrigue Masaryk, Veveří, druhá světová válka, Archiv Masarykovy univerzity, Kraví hora, Alois Dryák, Brno-Bohunice, Morava, Slezsko, sklep

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělníci ve sklepě našli základní kámen brněnské právnické fakulty  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.