Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Některé školy na jižní Moravě mají potíže při hledání učitelů odborných předmětů

Některé střední školy na jižní Moravě mají potíže při hledání učitelů odborných předmětů. Buď nesplňují předepsané požadavky, anebo sice mají dobrou kvalifikaci, ale nejsou ochotni akceptovat platové podmínky. Učitelů všeobecně vzdělávacích předmětů je dostatek, školy mohou vybírat z více uchazečů - a zejména uchazeček. Pedagogické sbory jsou stabilní, změny přicházejí zpravidla jen při odchodech do penze či na mateřskou, zjistila ČTK v anketě mezi řediteli.

"Výrazný nedostatek je kvalitních informatiků a také například strojních nebo zemědělských inženýrů. Důvodem jsou výrazně vyšší mzdy v průmyslovém a jiných sektorech," sdělil ČTK ředitel Obchodní akademie a Středního odborného učiliště ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku Jiří Vavříček.

Podobnou zkušenost má Pavel Dvořáček ze Střední školy technické a gastronomické v Blansku. V brzké době očekává problémy se zajištěním kvalitních učitelů odborného výcviku, třeba ve strojírenství a elektrotechnice. "Zde je situace taková, že pro opravdu kvalitní odborníky nenabízíme odpovídající finanční ohodnocení. Uchazeči, kteří budoucí výši platu jsou ochotni akceptovat, zase často nesplňují naše požadavky na úroveň kvalifikace a praxe," popsal Dvořáček.

U všeobecně vzdělávacích předmětů na základních i středních školách je situace jiná. "Zájemců o práci na naší škole je dostatek - můžeme si vybírat," uvedl ředitel ZŠ Tyršova v Kuřimi na Brněnsku Stanislav Plchot.

Problémy při hledání učitelů nepociťuje ani Gymnázium Dr. Karla Polesného ve Znojmě, byť podle ředitele Jiřího Peroutky existují dlouhodobě nedostatkové aprobace, například fyzika a chemie.

Personální situace v brněnských základních školách je podle radního pro školství Jaroslava Suchého (KDU-ČSL) obecně dobrá. "Učitelů je dostatek a vzhledem k nárůstu počtu dětí přicházejících do základních škol se zlepšují možnosti jejich profesního uplatnění. Problémy mohou být lokálně s učiteli jazyků," uvedl Suchý.

Upozornil však na stoupající věkový průměr učitelek mateřských škol. "Starší odcházejí do důchodu a je stále větší problém získat mladou, kvalitní učitelku. Ředitelky mateřských škol poukazují zejména na nedostatečné praktické dovednosti absolventek bakalářských oborů vysokých škol," doplnil Suchý.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, střední škola, Jaroslav Suchý, Pavel Dvořáček, Střední odborné učiliště, Jiří Peroutka, KDU-ČSL, Veselí nad Moravou, okres Hodonín, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé školy na jižní Moravě mají potíže při hledání učitelů odborných předmětů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.