Maso i zelenina z jižní Moravy. Školní jídelny chtějí více regionálních potravin

Autoři | Foto Pixabay.com

Brněnské školní jídelny chtějí víc vařit z místních surovin. Město proto zjišťovalo, co tomu brání. Z odpovědí vyplynulo, že zájem o lokální potraviny je vysoký, naráží ale na nedostatek dodavatelů, vyšší ceny i sezónnost. Pomoci má lepší propojení i osvěta.

Kuře i kapusta z jižní Moravy

Školní jídelny jsou důležitou součástí stravování mnoha dětí a dospívajících. Stravovací zařízení se snaží nejen o kvalitu jídla, ale chtěla by používat i více lokálních surovin. V pondělí kuře na paprice z jihomoravského kuřete, v úterý dušená kapusta z místní farmy. Co by mohlo přispět k tomu, aby takto vypadly jídelníčky brněnských škol, zjišťovalo město v dotaznících.

„Návratnost dotazníku přesáhla 80 procent, vyplnilo nám ho 106 ze 127 oslovených jídelen, což nám velmi pomohlo udělat si ucelený obrázek. Ukázalo se, že už nyní je zhruba 40 procent dodavatelů lokálních. A co je ještě lepší, že skoro 80 procent jídelen by regionální produkty chtělo využívat častěji. V rámci větší osvěty a propagace bychom byli rádi, kdyby jídelny o využívání lokálních produktů více informovaly ve svých jídelníčcích,“ popsala radní města Brna pro oblast školství Irena Matonohová (STAN)

Zároveň je ale podle Matonohové potřeba posilovat definici pojmu lokální nebo regionální. „Měli bychom ten pojem vnímat ve smyslu pocházející z našeho regionu, nikoli z celého Česka, jak je to dnes často vnímáno,“ podotkla.

Co jídelnám brání?

Mezi nejčastější překážky, na které jídelny narážely, patřil nedostatek dodavatelů schopných dodat požadované množství, omezená dostupnost produktů jen v určitém období roku a také vyšší cena. Pomoci by jim mohl přehledný seznam místních dodavatelů s nabídkou produktů a množství, které mohou dodat, nebo online tržiště, kde by vše našly na jednom místě.

Zástupci města se potkali se zaměstnanci jídelen, které by měly zájem o více informací o lokáních surovinách. „Řešili jsme aktivity, které by většímu uplatnění regionální produkce ve školních jídelnách mohly pomoci. Například možnost financování vzdělávacích seminářů nebo kurzů vaření, ukázky vaření z lokálních surovin, ale také environmentální vzdělávání pro žáky, které by se zaměřilo na lokální produkci a její význam. Zařadit by se daly například i exkurze přímo na farmy,“ dodala Matonohová.

Spolupráce mezi školami a regionálními dodavateli by měla mít i ekonomické přínosy. „Přínosem je silnější ekonomika díky podpoře farmářů a podnikatelů, zkrácení distribučních řetězců a zvýšení konkurenceschopnosti, ale i nižší uhlíková stopa a zdravější krajina,“ vysvětlil zastupitel Martin Příborský (ODS).

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Brno, jídlo, škola, jídelna, farmář

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.