Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Bosonohy nově zřizují lesní školku. Pro děti i rodiče je dostupnější než soukromá

Městská část Brno-Bosonohy od letošního školního roku zřizuje svou první lesní školku. Navštěvuje ji 20 dětí, desítku dalších musela školka, jež spadá pod ZŠ a MŠ Bosonožské náměstí, odmítnout. Za první měsíc se podle starosty Bosonoh Martina Černého (KDU-ČSL) osvědčila synergie s kamennou školkou. Děti z lesní školky například v případě deštivého počasí využívají její tělocvičnu. Vzájemné návštěvy také posilují vztah k přírodě i u dětí, které docházejí do klasické školky, řekl Černý.

Snahou radnice bylo zvýšit dostupnost tohoto typu předškolního vzdělávání. „Díky státním příspěvkům je lesní školka levnější než soukromá, a proto také dostupnější pro širší veřejnost. Soukromá lesní školka vyjde tak na 8 až 10 tisíc měsíčně, tady rodiče platí kolem 2000 až 2500," uvedl Černý.

Proti kamenné školce je to nicméně stále více, klasické školkovné vychází na 650 korun za měsíc. Podle Černého je to způsobeno zejména vyššími náklady na dovoz jídla, kdy městská část musela zaměstnat řidiče. „Zároveň u lesní školky počítáme s častějšími investicemi, protože jurta, plachty a podobně, to není věčné," poznamenal Černý. Celkové náklady na zajištění všech nezbytných úprav a vybavení pro provoz školky dosáhly 950 tisíc korun.

Školka navazuje na více než sedmileté působení tamního soukromého lesního klubu Človíček. Černý uvedl, že zájem o místa byl od začátku velký a nyní je školka plně obsazena dětmi z Bosonoh. O rozšíření kapacit ale radnice zatím neuvažuje. Nejméně další tři měsíce považuje Černý za zkušební, kdy budou zjišťovat, jak provoz školky skutečně z ekonomického pohledu vychází.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Lesní komunity Muhu

Štítky školka, lesní školka, mateřská, Bosonohy, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bosonohy nově zřizují lesní školku. Pro děti i rodiče je dostupnější než soukromá  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.