Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Ve dvou obcích na Hodonínsku zahájily děti školní rok v modulárních školách kvůli rekonstrukci původních budov

Na Hodonínsku zahájily děti školní rok v modulárních školách. Původní budovy vzdělávacích zařízení totiž procházejí rozsáhlou rekonstrukcí. V Prušánkách se bude 250 dětí učit v provizorní škole z buněk, která vypadá uvnitř jako běžná škola, dva roky. V Lužicích přes 200 dětí navštěvuje modulární školu už od února.

Provizorní řešení kvůli rekonstrukci

Školní rok v Prušánkách na Hodonínsku dnes okolo 250 dětí zahájilo v provizorní škole z buněk. Je v ní deset velkých tříd, pět dělených i odborné učebny. „Zatímco zvenku je patrné, že se jedná o moduly, zevnitř se třídy podobají těm klasickým,“ řekl starosta Zbyněk Němeček (Piráti).

Obec je dala postavit, aby mohla opravit budovu školy, na níž se předloni kvůli suchu a blízkým stromům objevily výrazné praskliny. „Škola vypadá skvěle. Stěny jsou ze sádrokartonu, třídy jsou vymalované, ozdobené. Podlahy, stěny i stropy jsou izolované. Zevnitř téměř nelze poznat, že se jedná o moduly,“ uvedl Němeček.

V kontejnerové škole se budou děti učit dva roky. Oprava budovy školy je nyní podle starosty ve fázi dokončování projektové dokumentace. Montování modulů začalo v polovině července. Stojí na základech plánované školní tělocvičny. Starou dělníci zbourali, protože nebyla v dobrém stavu a obec zároveň hledala místo pro dočasnou kontejnerovou školu. Základy nové tělocvičny a škola z buněk vyšla na 20 milionů korun, dalších 450 tisíc korun měsíčně stojí pronájem kontejnerů.

Učitelé i žáci si zvykli

Do buňkové školy dnes nastoupily děti také v nedalekých Lužicích, kde od března rovněž opravují školní budovu. Přes dvě stovky dětí e tam učí v buňkové škole už od února, nyní tam stráví celý školní rok. „Podmínky tam jsou důstojné a solidní,“ poznamenal starosta Tomáš Klásek (KDU-ČSL).

Ředitel školy Vít Hubačka uvedl, že si zaměstnanci i žáci na školu zvykli. Důvodem provizorního řešení je rozsáhlá rekonstrukce tamní školy za zhruba 160 milionů korun, která začala na jaře.

„Budova je stará 115 let a opravu naléhavě potřebovala. Děláme tam nové rozvody, podlahy, stropy i navyšujeme kapacitu. Budou tam také odborné učebny, které chyběly,“ dodal Klásek. Příští školní rok by žáci už měli nastoupit do opravené školy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky škola, školní rok, oprava, rekonstrukce, Hodonínsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve dvou obcích na Hodonínsku zahájily děti školní rok v modulárních školách kvůli rekonstrukci původních budov  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.