Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Profesor brněnské univerzity získal prestižní cenu v Německu

Profesor brněnské Masarykovy univerzity Daniel Kráľ jako první český vědec získal v Německu profesorskou cenu Alexandra von Humboldta. Jde o jedno z nejprestižnějších německých ocenění pro mezinárodní výzkumníky, o němž rozhoduje mezioborový panel Humboldtovy nadace. Ročně se jich uděluje maximálně deset. Kráľ očekává, že v této souvislosti brzy nastoupí na Lipskou univerzitu, napsal. Prorektorka pro výzkum a doktorské studium Masarykovy univerzity Šárka Pospíšilová sdělila, že udělení ocenění je pro univerzitu velká pocta.

Kráľ nastoupil jako profesor na Fakultu informatiky Masarykovy univerzity v roce 2018. Pracuje v oblasti matematiky, která se nazývá diskrétní matematika. „Oznámení o udělení Alexander von Humboldt profesury jsem přijal s obrovským nadšením a velkým respektem. V paměti mi probleskla vzpomínka na konferenci v dubnu, kde měla vynikající přednášku Stefanie Jegelka, přední odbornice na strojové učení a optimalizaci. Při jejím představení zaznělo, že je držitelkou nejprestižnější možné profesury v Německu - Alexander von Humboldt profesury. Výjimečnost Alexander von Humboldt profesury, kterou jsem jako vůbec první český vědec, získal, vnímám jako velký závazek pro mou budoucí vědeckou práci,“ uvedl Kráľ.

Návrh na udělení Alexander von Humboldt profesury může podat kterákoli německá univerzita v libovolné vědní oblasti. Ročně je běžně udělováno nejvýše deset Alexander von Humboldt profesur ve všech vědních oborech dohromady. V posledních několika letech však bylo nad tento počet uděleno i několik profesur v oblasti umělé inteligence.

„Byl jsem proto velmi potěšen, když mě kontaktovala Lipská univerzita, která je druhou nejstarší univerzitou v Německu, s dotazem, zda bych měl zájem o práci v Lipsku a souhlasil s nominací na Alexander von Humboldt profesuru,“ uvedl Kráľ.

O udělení ceny rozhoduje mezioborový panel německé Humboldtovy nadace, který hodnotí vědeckou excelenci navrhovaného vědce nebo vědkyně a strategii univerzity k jejich integraci. Po oznámení o udělení ceny se následně jedná o konkrétních podmínkách nástupu na nominující univerzitu. Kráľ očekává, že tato jednání budou úspěšná a na Lipskou univerzitu brzy nastoupí.

„Pro Masarykovu univerzitu je to velká pocta, že se našemu vědci podařilo získat takto prestižní ocenění. Vážíme si toho i v tom kontextu, že profesora Král'e se nám podařilo na naši instituci přilákat před časem díky grantu MUNI Award in Science and Humanities (MASH), který má za cíl přivádět na Masarykovu univerzitu vynikající a úspěšné vědce, kteří mají potenciál uspět i v tvrdé zahraniční konkurenci, a nabízet jim takové podmínky, aby pro naši univerzitu mohli vytvářet mimořádně kvalitní výsledky,“ uvedla Pospíšilová.

Ocenění je spojeno s finanční odměnou až pět milionů eur, tedy asi 123,5 milionů korun, pro akademiky v experimentálních disciplínách a 3,5 milionu eur, tedy 86,5 milionu, pro vědce v teoretických oborech. Cílem je přilákat špičkové mezinárodní vědce do Německa a poskytnout jim prostředky pro dlouhodobý výzkum na německých univerzitách.

Nadace uděluje mezinárodně uznávaným vědcům z různých oborů, kteří pracují mimo Německo, i ceny za výzkum. Každoročně je až 100 oceněných. Tuto cenu v minulosti už čeští vědci získali, například chemik Josef Michl nebo fyzikální chemik Zdeněk Herman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto UNIVERSITÄT LEIPZIG

Štítky Německo, věda, školy, ocenění, vysoká škola, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Profesor brněnské univerzity získal prestižní cenu v Německu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.