Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Univerzita obrany v Brně hledá nového rektora. Zůstal pouze jeden kandidát

Na funkci rektora Univerzity obrany zůstal jeden kandidát, proděkan pro vnější vztahy a rozvoj Fakulty vojenských technologií Jan Farlík. Druhý z kandidátů, prorektor pro vnější vztahy a internacionalizaci Libor Kutěj volební komisi oznámil odstoupení od kandidatury. Volba bude ve středu. Současné rektorce Zuzaně Kročové končí čtyřleté funkční období v létě.

Členové akademické obce mohli podávat návrhy na kandidáty na rektora do 12. dubna. Návrhy přišly dva, kandidáty byli proděkan pro vnější vztahy a rozvoj Jan Farlík a prorektor pro vnější vztahy a internacionalizaci Libor Kutěj, který ale odstoupil. „Sdělil Akademickému senátu, že necítí podporu většiny akademické obce pro nezbytný ozdravný proces, kterým univerzita musí projít,“ uvedl mluvčí univerzity Vladimír Šidla.

Čtyřleté funkční období rektorce Kročové končí posledního července, funkci neobhajuje. Šidla uvedl, že se dál chce věnovat vědecké a pedagogické práci. „Když Kročová kandidovala, tak již dávala najevo, že chce kandidovat jen na jedno funkční období. Za dotyčné funkční období splnila to, co si předsevzala, a dál se chce věnovat vědecké a pedagogické práci,“ uvedl Šidla.

Volba nového rektora, respektive kandidáta na rektora, bude dopoledne 24. dubna. Návrh zvoleného kandidáta následně předloží Akademický senát Univerzity obrany ministryni obrany, která ho předá prezidentu republiky, v jehož pravomoci je jmenování rektorů vysokých škol. Funkční období nového rektora bude 2024 až 2028.

Univerzita obrany primárně připravuje budoucí vysokoškolské profesionály pro Armádu ČR. Vznikla v roce 2004 splynutím tří institucí, Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově, Vojenské akademie v Brně a Vojenské lékařské akademie Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové jako výsledek reformy vojenského vysokého školství po restrukturalizaci ozbrojených sil. Má kolem 1600 studentů.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita obrany

Štítky ČR, armáda, školy, vysoké, Brno, personální

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyšek Zabloudil

No nezapomněli na Danuši Nerudovou? To je přece universální žena a jak ji nezvolí do EP, bude volná.

Úterý, 23. dubna 2024, 08:00Odpovědět

Univerzita obrany v Brně hledá nového rektora. Zůstal pouze jeden kandidát  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.