Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Před sametovou revolucí pociťovaly ideologii všechny střední školy, zjistili vědci z Brna

Komunistická ideologie byla za minulého režimu ve středním odborném školství přítomná všude, uvedli na základě svého výzkumu vědci z Mendelovy univerzity. Jde o první systematické mapování tohoto školství v uvedené době, které se uskutečnilo po změně režimu v roce 1989. Badatelé z Oddělení sociálních věd Institutu celoživotního vzdělávání při výzkumu vycházeli z rozhovorů s pamětníky i z dobových dokumentů.

Komunistická ideologie podle autorů výzkumu provázela žáky po celou střední školu a určovala, jakým směrem se jejich profesní život bude ubírat. „Tehdejší představitelé komunistického režimu nahlíželi na učitele jako na ideologický nástroj, prostřednictvím kterého strana vychovává generace mladých lidí zcela oddaných socialistickému zřízení a komunistickým myšlenkám. Ne náhodou bylo jednou z prvních záležitostí začínajícího učitele při vstupu do školství podepsání takzvaného učitelského slibu, kde se dotyčný zavazoval k naplňování režimních požadavků," uvedl Michal Šimáně z Oddělení sociálních věd.

Výzkum se zaměřil na dějiny každodennosti, které popisují životy obyčejných lidí. Data vycházejí z 39 rozhovorů s pamětníky, kteří v odborném školství působili jako učitelé před rokem 1989 i z analýzy dobových dokumentů, jako byly odborné časopisy, legislativa i soukromé materiály od pamětníků.

„Během studia dobových materiálů mě neustále překvapovalo, jak výrazným způsobem představitelé komunistické vlády dokázali propracovat a implementovat svou ideologii do mnoha i velmi dílčích oblastí vzdělávání a školství, a současně kontrolovat, zda jsou jejich požadavky naplňovány. V tomto směru se jedná až o děsivé zjištění. Ale přes veškerou ideologii je nutné na komunistické školství nenahlížet černobíle. Představitelé komunistického režimu vytvořili pro nastupující učitele například poměrně kvalitní a propracovaný systém dalšího vzdělávání," doplnil.

Dodal, že poslední ucelenější přehled tehdejšího odborného školství pochází ze sedmdesátých let minulého století, ten navíc téma sledoval pouze s ohledem na vývoj tohoto typu školství, nezabýval se každodenní realitou na středních odborných školách. Vědci se tak k tématu vrátili až padesát let od poslední komplexnější publikace a desítky let po změně režimu, která umožnila kritický odstup od tématu. Letos v prosinci k výzkumu vyšla publikace Střední odborné školy v Československu v době komunismu: Každodenní život z pohledu učitelů v Jihomoravském kraji.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky MENDELU, výzkum, školství, vzdělávání, historie, komunismus, 1989, Brno

Před sametovou revolucí pociťovaly ideologii všechny střední školy, zjistili vědci z Brna  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.