Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V novém centru na brněnské univerzitě prozkoumají české zdravotnictví. Zaměří se na paliativní péči

Stárnutí populace a zdravotní péči prozkoumají odborníci v novém vědeckém centru v jihomoravské metropoli. Masarykova univerzita zřídila institut pro ekonomii zdravotnictví, jenž prozkoumá například tuzemskou paliativní péči. Aby bylo expertů na finance ve zdravotním systému co nejvíc, od příštího roku škola nabídne také nový studijní program aplikované zdravotní ekonomie.

Institut pro zdravotní ekonomii, politiku a inovace chce spolupracovat se zdravotnickými institucemi a podílet se na výzkumu i výuce v dané oblasti. „V současné době je zapojení ekonomů do rozhodování ve zdravotnictví velmi omezené. Ekonomové ale můžou poskytnout širší, daty podložený pohled na náklady a přínosy současných i nových programů,“ vysvětlil ekonom a ředitel institutu Jakub Hlávka.

Díky ekonomickým a finančním znalostem můžou zdravotní ekonomové například snížit náklady na zdravotní péči. „Lepší analýza dat a jejich využití pro rozhodování by navíc ušetřily pacientům i zdravotníkům mnoho času,“ dodal Hlávka, jenž se oboru věnoval v Los Angeles. Jedním z témat, na které se výzkumné centrum zaměří, je paliativní péče o nevyléčitelně nemocné lidi. Její kvalita v tuzemsku sice roste, dostupnost je ale stále omezená.

Vychovají analytiky

Ekonomie zdravotnictví je obor, který ani ve světě nemá příliš dlouhou tradici, a nedostatek odborníků v této oblasti je patrný. Proto na Masarykově univerzitě vznikne také nový studijní program aplikované zdravotní ekonomie, jenž právě prochází akreditačním řízením. Uchazeči se do něj budou moct přihlásit už v příštím roce.

Absolventi programu následně najdou uplatnění třeba v pojišťovnách, u zdravotních poskytovatelů, jako analytici ve státní správě nebo v diagnostických a biotechnologických firmách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ECON MUNI

Štítky Ekonomie zdravotnictví, Institut, Výzkumné centrum, Ekonomicko-správní fakulta, MUNI

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Více píšu ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy a další články. Je to s penězich a mafii viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu, Lidi co znám, Vítejte vŘecku pane inspektore, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí k válkám. Vít na yt Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů, dobře vysvětlení viz Bosé stopy značky Baťa.Generál Hynek Blaško Trampoty EU a První výročí vzniku války na Ukrajině, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT MatějGottwald čtitulky, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky Pánové nahoře, Zdálky z blízka, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell 1984. Prozkoumají podivné nákupy za kovidismu ? Viz na yt bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/

Neděle, 8. října 2023, 10:57Odpovědět

V novém centru na brněnské univerzitě prozkoumají české zdravotnictví. Zaměří se na paliativní péči  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.