Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Neděláme věci jenom jako, říká děkan fakulty v Brně, která vychovala genderové experty i novináře

Pětadvacet let uplynulo od doby, kdy brněnská Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity přivítala první studenty. Z těch na škole vyrostli přední čeští politologové nebo environmentalisté. Zařízení si k jubileu nadělilo výroční knihu a na svoji půdu pozvalo významné vědce i širokou veřejnost, aby mluvili o současných ožehavých tématech.

Vysokoškoláci na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně (FSS) letos celý rok slaví. Od založení jejich Alma mater uběhlo už pětadvacet let, za které se škola rozrostla a zapsala mezi tuzemskou špičku ve svém oboru.

Prvním děkanem v roce 1998 se stal jeden z nejvýznamnějších českých sociologů Ivo Možný, po jeho boku stál také Ladislav Rabušic a Vladimír Smékal. Podle zakladatelů bylo tehdy jasné, že se dobrá vysoká škola bez společenskovědní fakulty neobejde.

„Jsou to osobnosti, které chtěly ukázat, spoustě lidí navzdory, že v Brně na Masarykově univerzitě může úspěšně působit fakulta rozvíjející společenské vědy, jejichž nemalá část byla spojena právě s Masarykem a jeho intelektuálním založením,“ okomentoval děkan FSS Stanislav Balík. Zároveň zdůraznil, že instituci charakterizuje touha nedělat věci jenom jako a dělat vše naplno. 

Od roku 2005 sídlí v budově v Joštově ulici. Některé obory, jako je psychologie, sociální práce nebo politologie už existovaly na filozofické fakultě, společně se vznikem FSS se ale přesunuly. V současnosti zařízení nabízí 18 studijních bakalářských programů, z toho 3 plně vyučované anglicky, 20 magisterských a také doktorské studium. Pod její střechou se pohybuje přes 3 tisíce studujících, více než 250 vědeckých a neakademických pracovníků.

Ročně na škole promuje přes šest set absolventů. V minulých letech fakultu vystudovalo množství výzkumníků a vědců, jako je například laureát Novinářské křepelky Vojtěch Boháč, vedoucí komunikace České televize Karolína Blinková nebo diplomat Dominik Porvažník.

Brněnští aktivisté Slušní lidé se pokusili zesměšnit Fakultu sociálních studií. Nyní jsou sami terčem vtipů

Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. O platnosti známého českého rčení se v pátek přesvědčilo brněnské hnutí Slušní lidé. Aktivisté, kteří v roce 2018 neúspěšně kandidovali v brněnských komunálních volbách, sdíleli na facebooku fotografii...

K oslavám FSS vydala výroční knihu, jež mapuje její počátky i pozdější vývoj. Dílo obsahuje historické fotografie, vzpomínky pamětníků i vhled do tamního studia. V aule vzdělávacího zařízení se k jubileu sešli úspěšní absolventi, kteří ve třech tematických blocích probrali palčivá témata české společnosti. Konferenci uvedla známá herečka, politička a diplomatka Magda Vašáryová.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakulta sociálních studií

Štítky Brno, univerzita, vysoká škola, výročí, Masaryk, Masarykova univerzita, vzdělání, FSS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neděláme věci jenom jako, říká děkan fakulty v Brně, která vychovala genderové experty i novináře  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.