Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Španělé si nenadávají do pohlavních orgánů jako Češi, říká neotřelý lektor, jehož vyšvihl i covid

Studoval na španělských univerzitách, románské jazyky zvládá levou zadní a hlavně je učí neotřelým způsobem na internetu. Populární lektor Vaclav Bolech neboli Vasco se v mnohém vyjímá a boří zažité stereotypy nudných jazykářů s tlustými slovníky a mluvnickými tabulkami. Lidi klidně kromě obávaného subjunktivu naučí sprostá slova a fráze do nich dostává i přes deskovky.

Václav Bolech je v současné době v jednom kole. Kromě stálého zaměstnání doučuje desítky studentů a dalších tisíce mentoruje přes internet, kde prezentuje interaktivní formou lekce románských jazyků. S přehledem zvládá francouzštinu, italštinu nebo španělštinu, která je jeho pomyslnou vlajkovou lodí. Přesto, že nyní plynně konverzuje s rodilými mluvčími, lingvistickými znalostmi v mládí zrovna nevynikal.

Vyrůstal v Pardubicích, kde většinu času věnoval hraním ledního hokeje, což obnášelo i chození do sportovní třídy plné hokejistů. Časem ale dostalo před hokejem přednost vzdělání a nastal tvrdý střet s realitou. Ten zažil mladý učeň ve chvíli, když odjel v patnácti na jazykový kurz do španělské Andalusie. 

„Bylo to pro mě až brutální setkání s realitou. Byl jsem v cizí zemi, bez Čechů a ještě jsem nic neuměl říct. Dokonce mě kvůli tomu ani nevyzvedli podle plánu na letišti. S odstupem času jsem ale za tuhle zkušenost nesmírně rád, protože mě postavila na nohy. Platí totiž, že čím dříve člověk vyrazí do cizí země, tím rychleji řeč nasaje,“ vzpomíná španělštinář na čas strávený v Malaze.

Jazykovky za covidu zaspaly

Do jihoevropské země se mladík ještě několikrát vrátil a s přibývajícím čase byl stále pevnější v kramflecích. Pochytal slovíčka, pouštěl se do hovorů s rodilými mluvčími a postupně si osvojil zapeklitou gramatiku. Španělštinu proto začal také učit. Docházel za zájemci o jazyk, předával znalosti posluchačům základních či jazykových škol nebo cepoval businessmany. Ze dne na den ale byl aktivitám konec. Přišla totiž pandemie korona viru.

„Měl jsem stabilní práci a k tomu ještě učil několik studentů jazykový škol. Ze dne na den ale covid vypnul veškerou výuku a částečně i druhou práci, protože se rozjeté projekty uspaly. Kromě toho jsem přišel o velkou část příjmů. Jazykovky na situaci vůbec nebyly schopné zareagovat. Já měl navíc spoustu času přemýšlet. Takže mě napadlo, že se vydám vlastní cestou a přesunu výuku na internet,“ vrací se absolvent jihočeské univerzity do období let 2020, kdy začal s tvorbou podcastů, videolekcí nebo vytvářením stolních her, jež lidi vzdělává hravou formou. 

Václav Bolech založil před třemi let web onlinespanelsky.cz.

Klíčové je odhlodání 

Právě interaktivní formou vzdělání našel fanoušek hokejových Pardubic „díru“ na trhu. Po večerech namlouval lekce na mikrofon nebo hledal dodavatele, který vytvoří deskovou hru. Španělština se zdá zpočátku jako velmi jednoduchý jazyk. Jakmile ale začnete jít do hloubky, zjišťujete, že to není tak snadné. Jazyk má hned několik minulých časů nebo využívá subjunktiv, který je těžký pro nás pochopit. Dá se to ale naučit, když máte odhodlání. Musíte si stanovit čas, kdy se učit a pravidelně se jazyku věnovat. Důležité je také mít českého lektora, protože bez něj některé jevy jen těžko pochopíte,“ doporučuje Vasco, který studentům rovněž radí, aby španělštinu do sebe dostali i přes televizní seriály. Třeba populárního snímku La Casa De Papel, neboli Papírového domu.

Urážky míří na rodinu  

Zájemce kromě klasické gramatiky či frází učí i třeba peprné výrazy, s nimiž ve školních hodinách žáci zpravidla nepřichází do styku. I díky tomuto přístupu nemá nouzi o posluchače kurzů. 

Španělština je na sprostá slova hodně kreativní. Ve Španělsku a obecně Latinské Americe platí, že si lidé nadávají nejčastěji prostřednictvím rodinných příslušníků. Není to jak v Česku, kde se častujeme pohlavními orgány. Vytvořit na tematiku, která je, ať se nám to líbí nebo ne, běžná součást života, byl oříšek. Musel jsem si dát před natáčením panáka, protože mi některá slova zkrátka nešla přes jazyk,“ vypráví zkušený jazykář, který znalosti prohloubil i díky studiu ve Španělsku. Ve Vigu nebo Madridu studoval ekonomii nebo právo.

 „Tamější školství je lehce odlišné u nás. Líbilo se mi, že tamější výuka na univerzitách byla hodně o diskuzích. Naopak úroveň angličtiny vyučujících nebo studentů je velmi špatná. Bez španělštiny se proto neobejdete,“ uzavírá populární školitel.

Vasco se svými hrami, prostřednictvím nichž vzdělává zájemce o vzdělání 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Poskytnuto Václavem Bolechem

Štítky Španělština, Jazyky, Výuka, Cestování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Španělé si nenadávají do pohlavních orgánů jako Češi, říká neotřelý lektor, jehož vyšvihl i covid  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.