Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ženy jsou na brněnských vysokých školách v převaze. Nejvíce studentek je na veterině

Brněnské vysoké školy studuje téměř 65 tisíc studentů. Z celkového počtu tvoří 54 procent ženy, největší podíl je na Veterinární univerzitě Brno, nejmenší naopak na Univerzitě obrany. Největší míru nezaměstnanosti absolventů má Veterinární univerzita, nejnižší Janáčkova akademie múzických umění, která je také nejmenší brněnskou veřejnou školou. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil městský portál data.brno.

V Brně je pět veřejných vysokých škol. Největší je Masarykova univerzita téměř s 32 700 studenty. Více než 66 procent tvoří ženy, které nejčastěji studují na Pedagogické fakultě. Nejméně žen je na Fakultě informatiky. Druhou největší univerzitou je Vysoké učení technické, které navštěvuje 17.200 studentů, 5000 z nich jsou ženy. Mendelovu univerzitu studuje 7580 lidí, přičemž podíl žen přesahuje 56 procent.

Veterinární univerzita, kterou studuje téměř dva tisíce lidí, má mezi ostatními vysokými školami v Brně suverénně největší podíl žen, tvoří 88,5 procenta. Z veřejných vysokých škol je v Brně nejmenší Janáčkova akademie múzických umění, studuje ji méně než 700 lidí. V Brně působí také státní Univerzita obrany a řada soukromých škol.

Počet absolventů, tedy bývalých studentů po dobu až dva roky od ukončení studia, posledních deset let klesá, což je dáno kromě jiného slabšími populačními ročníky. Loni činil 13,5 tisíc lidí. Statistici zjišťovali také nezaměstnanost absolventů, kterou eviduje úřad práce. „Tato statistika výrazně ovlivňuje celkovou míru nezaměstnanosti. Absolventi jsou totiž vedle lidí ve vyšším věku jednou z nejohroženějších skupin z hlediska zaměstnanosti – ještě nemají zkušenosti a zaměstnavatelé jim ne vždy dávají stejnou šanci," uvedly autorky Barbora Zemanová a Eva Gregorová.

Největší míru nezaměstnanosti absolventů mezi univerzitami má Veterinární univerzita, 7,5 procenta, nejnižší Janáčkova akademie. Pokud jde o fakulty, nejvyšší míru nezaměstnanosti má Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického, a to 10,4 procenta. Nejnižší má Fakulta informatiky Masarykovy univerzity. "U Univerzity obrany je nezaměstnanost nulová, patrně protože se jedná o státní školu, a předpokládáme, že i když má i civilní obory, najdou si absolventi uplatnění vždy. V případě státní služby splňuje státní směrnice a tím zajišťuje zaměstnanost a uplatnění v Armádě ČR," uvádí statistika.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Školy, Univerzity, Statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

CHLAPI VYMÍRAJÍ DŘÍV!!

Středa, 6. září 2023, 14:25Odpovědět

Ženy jsou na brněnských vysokých školách v převaze. Nejvíce studentek je na veterině  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.