Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Gymnázium na Brněnsku razí novinku. Žáci místo známek dostanou slovní hodnocení

Primáni osmiletého gymnázia v Židlochovicích na Brněnsku budou mít od nového školního roku rozvrh zorganizovaný do tematických bloků. Předměty, jejichž náplň spolu souvisí, jsou uspořádány tak, aby žáci mohli na probíranou látku nahlížet v souvislostech. Za odvedenou práci nedostanou žáci prvního ročníku známky, nově jim učitelé budou psát slovní hodnocení.

Tematické bloky jsou tři – humanitní, přírodovědný a technický. Kombinovat a doplňovat se tak bude navzájem například český jazyk s dějepisem či občanskou naukou, biologie se zeměpisem nebo matematika s fyzikou. Všechny předměty jednoho tematického bloku absolvuje žák v jeden den, některé hodiny učitelé odučí i tandemově, tedy ve dvojici s jiným vyučujícím.

„Učivo tak dáváme do větších souvislostí. Aby to nebylo o tom, že biologové si v prvním roce odučí svoje téma a v dalším roce se něco podobného učí v zeměpise," uvedl ředitel školy Jan Vybíral. „Neznamená to však, že bychom snižovali nároky na studenty. Pořád jsme gymnázium a musíme zaručovat, že děti budou mít určitou sumu vědomostí. Nechceme ustupovat z náročnosti," upřesnil.

Bloky se dále dělí na tematické celky. V nich budou studenti pracovat na tematických projektech. Za ně však nedostanou známku, ale učitelé je ohodnotí slovy. „Máme dvě kategorie hodnocení. Jedno je sumativní a studenti i jejich rodiče jej dostanou na konci každého tematického celku. V něm učitel zhodnotí, jak žák tematický celek zvládnul. Pak máme i formativní hodnocení, a to zas slouží k průběžnému hodnocení práce žáka," vysvětlil.

„Já říkám, že především ti mladší žáci jsou ‚lovci‘ jedniček. Soustředí se na známky, mají v hlavě, že potřebují dostat tu jedničku. My ale chceme, aby se více soustředili na samotné vzdělání," sdělil a doplnil, že nový systém hodnocení budou muset možná vysvětlovat i rodičům. „Ze zkušeností jiných vím, že rodiče mají tendenci i slovní hodnocení stále převádět na známky," okomentoval. 

Změny ve výuce se zatím týkají pouze prvního ročníku. Školní vzdělávací plán počítá s tímto způsobem výuky zatím na nižším stupni gymnázia, Vybíral však nevylučuje, že by některé přínosné výukové metody mohli vyučují použít i při výuce vyššího stupně. Gymnázium Židlochovice je školou se všeobecným zaměřením. Má osm tříd, které navštěvuje kolem 250 žáků.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Gymnázium Židlochovice/Tomáš Dratva

Štítky vzdělávání, škola, Břeclav, gymnázium, změna, známky, žáci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gymnázium na Brněnsku razí novinku. Žáci místo známek dostanou slovní hodnocení  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.