Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Klimatologa z Brna překvapilo, že třicítky přišly o měsíc později, než čekal

Letošní výskyt prvního tropického dne v Česku přišel výrazně později, než je v posledních letech obvyklé, a to zhruba o 20 dnů. Jde však o výjimku, trend je v posledních 60 letech opačný a průměrně přicházejí tropy stále dříve a trvají déle. V souvislosti s klimatickou změnou a růstem průměrné roční teploty přichází první tropický den každou dekádu o 2,6 dne dříve.

Za posledních 60 let je průměr výskytu prvního tropického dne 30. května, řekl klimatolog z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR - CzechGlobe Pavel Zahradníček. Za tropický den se označuje takový, kdy teplota přesáhne 30 stupňů Celsia. Neděle byla tropická na stanici v Plzni-Bolevci, což je vedle pražského Klementina a Doksan místo, kde se vyskytuje první den tropických teplot nejčastěji. Tropické teploty se ve větší míře očekávají i dnes i v dalších dnech tohoto týdne.

Údaje z let 1961 až 2020 pocházejí ze 133 stanic, které měřily v celém sledovaném období. „Proti 60. letům se v současnosti vyskytuje první tropický den o 16 dnů dříve. Při porovnání jednotlivých desetiletí byl výskyt nejčasnější mezi lety 2001 až 2010, průměrně už 20. května," řekl Zahradníček. Když však meteorologové porovnávají průměrné datum prvního výskytu tropického dne, tedy průměr ze 133 stanic, vycházejí z této statistiky, že nejdříve se tropický den začal vyskytovat v poslední dekádě.

V průměru se v dekádě 2011 až 2020 vyskytl tropický den o týden dříve než v dekádě 1961-1970 a o tři týdny dříve než v dekádě 1971-1980. Posouvá se i doba, kdy nastává poslední tropický den. V poslední dekádě bylo období mezi průměrným datem výskytu prvního a posledního tropického dne dlouhé 63 dnů, což je o 30 dnů déle než v normálovém období 1961-1990," vysvětlil Zahradníček.

S každou dekádou se mění i statistika celkového počtu tropických dnů, které se často slévají v horké vlny. V průměru jich přibývá. „Teplý vzduch od jihu, který se k nám dostává, je teplejší než dříve. Horké vlny jsou příčinou velkého množství nadúmrtí a také se podílí na častějším výskytu sucha, či naopak přívalových dešťů z intenzivních bouřek z tepla. Loni byly horké vlny z meteorologických extrémů největší příčinou úmrtí v Evropě," zmínil Zahradníček úmrtí více než 16.000 obyvatel, které uvedla Světová meteorologická organizace.

Z klimatických modelů vyplývá, že časové okno pro výskyt tropických dnů se bude zvyšovat a počet tropických dnů také s ohledem na probíhající klimatickou změnu. Pro druhou dekádu 21. století přitom modely podhodnotily počet těchto dnů nejen v případě tzv. středního scénáře, tedy při omezování emisí oxidu uhličitého, ale i v případě scénáře, v němž se nepředpokládá omezování emisí. Zatímco v letech 1961 až 1990 se průměrný počet tropických dnů pohyboval na úrovni čtyř či pěti, ve druhé dekádě 21. století už jich bylo 13. Více informací o vývoji tropických dnů lze nalézt na webu Klimatická změna.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Počasí, Brn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Černý

Kéž by i za mnou přišly třicítky. Jirka. 62 let.

Středa, 21. června 2023, 07:43Odpovědět

Klimatologa z Brna překvapilo, že třicítky přišly o měsíc později, než čekal  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.