Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Brněnsku postaví moderní základku, kam budou chodit i deváťáci

Letité plány na stavbu moderní základní školy v Čebíně nabírají konkrétních obrysů. Obci na Brněnsku napsali úředníci z Bruselu, že dostane na nákladnou investici dotaci za desítky milionů korun. Díky tomu se radnice pustí do stavby školského zařízení, kam budou žáci nově chodit i na druhý stupeň.

Doposud školáci z obce, do které se v posledních letech kvůli blízké poloze s Brnem přestěhovalo desítky nových rodin, chodili na místní základku pouze do páté třídy. Na druhý stupeň se přesouvali jinam. Například do Kuřimi, Tišnova nebo Brna. Nyní si budou mladí moci celou povinnou školní docházkou odkroutit v Čebíně, který dostal od Evropské unie necelých 40 milionů na modernizaci školského zařízení. 

Podle čebínského starosty Tomáše Kříže (KDU-ČSL) se jedná o velký úspěch pro obci, jelikož nikdo do poslední chvíle nevěděl, zda žádost splní všechny podmínky. Dlouhý proces se vyplatil. Díky dotaci dělníci vybudují například nové učebny. 

„Budou celkem čtyři. Bude se jednat o jazykovou učebnu a učebnu informatiky, přírodovědy a robotiky. To ostatní, tedy tři kmenové učebny, novou školní kuchyň a jídelnu, která bude sloužit i pro nižší stupeň základní školy a naši školku budeme muset hradit z vlastních prostředků. Přibližně 20 milionů korun máme naspořeno a zbytek budeme pravděpodobně řešit bankovním úvěrem,“ popsal Kříž.

Aktuálně má Čebín platné stavební povolení a hledá ve výběrku projektanta projektové dokumentace. Podle šéfa místní radnice při ideálním scénáři zahájí koncem roku obec výběrové řízení na zhotovitele stavebních prací. Následně začne stavba třípodlažního objektu, která skončí v létě 2025 před začátkem školního roku. 

„Nová škola vznikne přestavbou budovy. Ta se nachází na návsi, vedle obecního úřadu, zhruba uprostřed mezi mateřskou školou a prvním stupněm školy základní. Jedná se o objekt bývalé prodejny Jednoty, kterou obec za tímto účelem zakoupila,“ dodal Kříž.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Čebín

Štítky Čebín, Škola, Školství, Dotace, EU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Brněnsku postaví moderní základku, kam budou chodit i deváťáci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.