Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brněnští studenti pošlou na závody formuli bez pilota

S elektrickou formulí, která k jízdě nepotřebuje pilota, se vytasili studenti z brněnského Vysokého učení technického (VUT). Vlastnoručně sestavený vůz pošlou na první závody. Dragon e3 bude školu reprezentovat na celosvětovém seriálu Formula Student

Na formuli schopné autonomní jízdy začal tým z brněnské univerzity pracovat už loni. Do stavby monopostu se zapojily tři desítky studentů, kteří na projektu dělali padesát tisíc hodin. Vozidlo čekají dvě závodní disciplíny. „Jiné týmy jdou cestou dvou vozů, kdy například jeden starší přebudují na autonomní. Pro nás by bylo náročné držet dvě auta schopná jízdy na závodech, nicméně loňský monopost používáme pro testování autonomních prvků,” řekl letošní vedoucí studentského týmu TU Brno Racing Patrik Tiszai.

Aby mohla elektrická formule jezdit bez pilota, osadí ji konstruktéři kamerami a speciální technologií, která pomocí laserů načte přesný 3D obraz okolí závodničky v reálném čase. Technologii musejí studenti nejdříve otestovat. Na ostrou trať pošlou Dragona e3 v srpnu, kdy se odehrají závody v Maďarsku, Česku i Německu. „Doufáme, že Dragon e3 bude nejúspěšnější auto, které jsme kdy vyrobili,“ vysvětlil Tiszai.

V seriálu Formula Student musejí týmy z celého světa za rok navrhnout, vyrobit a otestovat monopost formule. V soutěži se hodnotí inženýrský přístup, přemýšlení nad náklady na výrobu, obchodní schopnosti, spolehlivost, ovladatelnost, výkonnost, bezpečnost vozu. Vůz sestavený brněnským týmem se dokáže rozjet rychlostí až 120 kilometrů v hodině.

Při konstruování formule řešili brněnští studenti například odlehčení vozu. Zatímco u autonomní jízdy je monopost lehčí o zhruba sedmdesát kilo, což je průměrná váha pilota, pro pilotované disciplíny hledají cesty, jak ušetřit každý gram. „Loňský Dragon e2 vážil bez pilota 184 kilogramů. Náš letošní cíl byl dostat se na 170 kilogramů, což by nám mělo pomoci v dosažení větší rychlosti i zlepšení akcelerace. Čím lehčí auto je, tím by mělo být rychlejší,“ řekl technický vedoucí týmu za mechanickou část Jiří Janečka.

Ohodnoť článek

Foto VUT/Jan Prokopius

Štítky vysoké učení technické v brně, formule, brno racing

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští studenti pošlou na závody formuli bez pilota  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.