Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Velení nad brněnskou univerzitou přebírají ženy. Mám velká očekávání, říká rektor

Více prostoru ve vedení Masarykovy univerzity (MU) se v příštím akademickém roce dostane ženám. Rektor Martin Bareš plánuje rozšířit řady prorektorského týmu o dvě vědkyně. U akademiček oceňuje zkušenosti s vedením nejpopulárnější fakulty MU a expertízu v oblasti udržitelnosti.

Akademický senát začátkem dubna opakovaně zvolil Martina Bareše do funkce rektora. Ve vedení spolu s ním pokračuje i pět prorektorů, z toho čtyři muži a jedna žena. Tým odborníků nyní doplní další dvě kolegyně.

Dlouhodobě zastávám názor, že by v řídících orgánech Masarykovy univerzity měly mít větší zastoupení ženy. Tuto personální politiku se snažím uplatňovat například i ve Správní radě Masarykovy univerzity,“ uvedl Bareš. Od nových členek týmu očekává přínos díky znalostem v problematice udržitelnosti a zkušenostem z lékařské fakulty, která je nejúspěšnější, co se počtu zájemců o studium a přijatých přihlášek týká a

Podle plánu bude od května pověřena vedením prorektorského portfolia pro záležitosti studentů a vnější vztahy Jana Fialová, která dosud působila jako proděkanka na lékařské fakultě. Od září by se pak prorektorkou pro personální politiku, celoživotní vzdělávání a udržitelnost měla stát Monika Jandová, současná proděkanka Ekonomicko-správní fakulty.

Když mě pan rektor seznámil se svým záměrem, tak jsem se ke svému vlastnímu překvapení nerozmýšlela dlouho. Baví mě práce a komunikace se studenty, a to jak v oblasti výuky, tak v oblasti fakultního a univerzitního života a práce se spolky. Věřím, že zužitkuji své zkušenosti, kdy se takto speciálnímu portfoliu věnuji řadu let,“ vysvětlila své rozhodnutí Fialová.

Nabídku si dlouho nerozmýšlela ani Jandová. „Nejvíc mě láká téma udržitelnosti, protože to vnímám jako širší a zajímavou oblast o více pilířích. Nejen jako enviromentální záležitost, ale také jako společenskou udržitelnost, tedy v kontextu celoživotního vzdělávání nebo ekonomické udržitelnosti,“ dodala.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MUNI

Štítky MUNI, rektor, Bareš, ženy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velení nad brněnskou univerzitou přebírají ženy. Mám velká očekávání, říká rektor  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.