Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ekologové naučí Brňany pít kávu ze žaludů a sbírat plevel do salátů

Brněnské středisko ekologické výchovy Lipka chystá velké oslavy sobotního Dne Země. Lidem představí program nazvaný Planeta na talíři. V plánu jsou kulinářské workshopy, ochutnávky, divadelní představení nebo bylinkové dílny. Zájemci budou moci ochutnat například žaludovou kávu či objevovat jedlý plevel.

Program je naplánovaný v pátek odpoledne a v sobotu. „Letos jsme si vzali na mušku všemi oblíbené téma - jídlo. Nakoukneme pod pokličku globální produkci potravin, poradíme, jak ušetřit díky jedlým divokým rostlinám, budeme řešit welfare zvířat, uhlíkovou stopu jídla a zátěž pro životní prostředí. U toho všeho budeme vařit, péct a hlavně ochutnávat," uvedla organizátorka Dne Země Veronika Neckařová z Lipky.

Ochutnávat budou moci děti i dospělí na čtyřech akcích v areálech pracovišť Lipky a jejich okolí. V pátek začne program odpolední akcí Prostřeno na Lipové v Brně-Pisárkách. V sobotu naváže Jezírko u Soběšic s akcí Poklady za humny, Rozmarýnek v Jundrově a také Rychta v Krásensku. Děti se mohou těšit na divadlo Šumafuk, Mikro-Teatro, ÚDiF či DIP, chybět nebude koncert, biofarma se zvířaty, tvořivé dílničky, lesní stezka s úkoly, vaření na ohni či solárním vařiči a obří nafukovací kostka tuny CO2.

Třešničkou na dortu bude podle organizátorů objevování jedlých plevelů, které lze natrhat takřka za domem a zdarma. „Jaro je výborná doba na ochutnání divokých rostlin z naší přírody, a zdaleka se nemusíme držet jen při zemi. Mladé čerstvě rozvinuté listy lípy srdčité a buk - ty jsou opravdu lahůdka," uvedla odbornice na přírodní zahrady Pavlína Žilková z Lipky. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Centrum Lipka

Štítky Brno, Ekologie, Den země, Program

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Jsem fyzicky přitahován staršími ženami, ale Vaše názory a komentáře mě psychicky odpuzují, pí Glanczová…

Neděle, 23. dubna 2023, 22:22Odpovědět

Luboš Pacik

Tož jsme to na jednom webu probírali a zjistili jsme, že spousta lidí ani nezná, že se z různých listů v přírodě dá v kotlíku na ohni vařit třeba čaj, že jsou bodláky co chutnají jako kedlubna, že šťovík je do jisté míry jedlý a tak dále a že k tomu ještě EU nevydala stále žádnou vyhlášku...

Pátek, 21. dubna 2023, 12:48Odpovědět

Marie Glanczová

jsem starší osoba , takže takové lahůdky ať si dávají mladí- to budou v budoucnu potřebovat...

Pátek, 21. dubna 2023, 09:36Odpovědět

Ekologové naučí Brňany pít kávu ze žaludů a sbírat plevel do salátů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.