Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Přechod na střední školu bude pro Ukrajince náročný, varují experti z Brna

České základní školy čeká podle odborníků další náročná fáze adaptace ukrajinských žáků. Konkrétně jde o přechod na střední školy, upozornili experti z Národního institutu SYRI. Učitelé by se měli soustředit na přípravu, aby se přijímací zkoušky nestaly nepřekonatelnou bariérou.

Podle výzkumu SYRI se základní školy až dosud soustředily hlavně na sociální adaptaci, tedy na to, aby ukrajinští žáci navázali dobré vztahy se spolužáky a učiteli. Data přesto ukazují tendenci k vytváření národnostně homogenních skupin uvnitř tříd. Odborníci proto doporučují zařazovat ukrajinské žáky do tříd tak, aby jejich zastoupení nepřesahovalo 20 procent. Dnes zveřejněná studie má přispět ke zlepšení situace.

„Výzvou pro české školy, ve kterých je v této chvíli zhruba 50 tisíc ukrajinských dětí, je klást větší důraz na akademickou adaptaci ukrajinských žáků. Řada z nich vnímá českou školu jako snadnou. To ale mimo jiné souvisí s menším výukovými nároky pedagogů, k čemuž školy přistoupily ve snaze podpořit sociální adaptaci a well-being ukrajinských žáků," uvedl výzkumník SYRI Petr Hlaďo. Pojem well-being označuje dobrou pohodu.

Jedním z cílů dalšího snažení českých pedagogů by však měla být také příprava ukrajinských žáků ve vyšších ročnících základních škol na přijímací zkoušky na střední školy. „Tento horizont učitelé vnímají jako kritický a v rámci našeho výzkumu vyjadřovali obavy, že tento posun ukrajinští žáci nemusí zvládnout," uvedla Klára Šeďová, která v rámci SYRI vede výzkumnou skupiny zaměřenou právě na vzdělávání.

Jedno z doporučení SYRI směrem k českým školám je to, aby stanovovaly ukrajinským žákům přiměřené vzdělávací cíle. Vědci také navrhují posílit diagnostiku jejich specifických vzdělávacích potřeb nebo využívat promyšlené postupy diferenciace výuky, které umožní zohlednit individuální rozdíly znalostí a dovedností jednotlivých ukrajinských žáků. Akademickou i sociální adaptaci může podpořit práce v národnostně smíšených skupinách. Český školám by také pomohlo dostat do systému učitele, kteří jsou kvalifikovaní pro výuku češtiny jako cizího jazyka.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto EDUCAnet

Štítky Vědci, Brno, Střední, Školy, Ukrajina, Uprchlíci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

sakra, kdy už se přestanete starat o ukáčka a začnete u našich dětí a lidí-jsme přece v ČR nebo už ne???

Pondělí, 3. dubna 2023, 08:38Odpovědět

Přechod na střední školu bude pro Ukrajince náročný, varují experti z Brna  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.