Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letos už znovu nezdražíme, chlácholí brněnská univerzita studenty na kolejích

Drahé ubytování na kolejích trápí studenty brněnské Masarykovy univerzity (MUNI). Kvůli našponovaným cenám za bydlení uspořádali na konci února stávku. Měsíc po akci přišla univerzita s novým rozhodnutím. V letošním roce už kolejné nezdraží. Podle studentů se ale dalo udělat víc.

Až přes pět tisíc korun měsíčně stojí studenty postel v dvoulůžkovém pokoji se společnou sprchou a kuchyňkou na kolejích MUNI. Naposledy zvýšila škola kolejné v únoru, kdy ceny narostly o patnáct procent. Rozzlobení studenti svolali kvůli rozhodnutí protest. Bydlení na historicky druhé české univerzitě je totiž na poměry brněnských vysokých škol nejdražší.

Nesouhlasné výkřiky studentů se dostaly až k vedení univerzity, které sdělilo, že je otevřeno diskuzi. Reakce školy, jež náhlé zdražení obhajovala vysokými cenami energií, přišla po měsíci. „Úsporná opatření, která byla zavedena v průběhu tohoto akademického roku a jejichž cílem bylo, aby Masarykova univerzita optimalizovala svou energetickou náročnost a dosáhla efektivnějšího provozu, přinášejí první hmatatelné výsledky. Díky snížené spotřebě energií zůstane kolejné v tomto kalendářním roce beze změny," informoval mluvčí MUNI Radim Sajbot.

Dalo se udělat víc, říkají studenti

Že se kolejné už letos nebude zdražovat, rozhodl rektor MUNI Martin Bareš. Původně měla univerzita v plánu další kolo navyšování cen, ke kterému mělo dojít v červenci. „Je to pro nás příjemné překvapení a zároveň nečekaná odměna," uvedl Bareš s tím, že vysoká škola ušetřila díky snížení teplot v učebnách, kancelářích i na kolejích.

Příslib, že se výše kolejného v následujících devíti měsících nezmění, ale studenty neuspokojil. „Odstoupení od letního zdražování samozřejmě vítáme. Ale myslíme si, že se v současné době dá pro studenty udělat víc. Je potřeba si uvědomit, že nárůst cen je už tak enormní,“ okomentoval pro Drbnu student MUNI Martin Mikloš, který kvůli drahým cenám za bydlení zorganizoval únorovou demonstraci. 

Privát je levnější

Nespokojení mladí se tehdy sešli na Moravském náměstí, kde upozorňovali, že ubytování na kolejích zdražilo za méně než půl roku o čtyřiapadesát procent. S transparenty křičeli, že koleje nejsou luxusní hotel. „Momentálně vyjde privátní byt v Brně levněji než koleje. To mi přijde absolutně nesmyslné. Některé koleje, například na Vinařské, jsou sice nově renovované, ale jinde vypadají jako z dob komunismu," řekla tehdy Drbně účastnice akce Eliška Jurková, studentka Fakulty sociálních studií MUNI.

Stejnou měrou jako MUNI zdražila v novém roce ceny bydlení také Mendelova univerzita. Vysoké učení technické zvedlo kolejné o deset procent. I navzdory cenám jsou zatím brněnské koleje plně obsazené. Masarykova univerzita spravuje devět ubytovacích areálů po celém městě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aneta Šamšulová

Štítky masarykova univerzita, koleje, ubytování, zdražení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

ať studují a chodí na brigády a zvykají si že nic není zadarmo...

Pátek, 31. března 2023, 12:36Odpovědět

Letos už znovu nezdražíme, chlácholí brněnská univerzita studenty na kolejích  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.